Wedstrijdroeien      Competitieroeien      Profcoaches      Vloot      Records      

De kans is groot dat je als eerstejaars op Aegir voor het eerst kennis maakt met roeien. Na de allereerste training zul je het misschien nog niet geloven, maar jij kunt over een aantal jaar tot de nationale of misschien zelfs internationale roeitop behoren! Dat is een van de dingen waarin het roeien vrijwel uniek is; er zijn niet veel sporten waarmee je nog in je studententijd kunt beginnen om daarna op top niveau mee te kunnen doen. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Je zult er wel voor moeten trainen. Gelukkig heb je ploeggenoten en coaches die je daarin bijstaan. Zo zal al gauw blijken dat je niet meer zonder je dagelijks training kunt en is wedstrijdroeien een "way of life" geworden.

Wedstrijdroeien is de meest intensieve en competitieve vorm van roeien. In vergelijking met veel andere sporten worden er veel trainingsuren gemaakt en wedstrijdroeien vergt een professionele instelling van de atleet. Een toepasselijke quote is: "Real athletes row. Everyone else just plays games."

HET EERSTE JAAR

In je eerste jaar begin je over het algemeen in een acht; hierin is plek voor acht roeiers en een stuurman/vrouw. Als na de selectieperiode de Eerstejaars ploegen bekend zijn, begint voor jou en je ploeg het leven pas echt. Vanaf eind december train je met je ploeg zes tot acht keer per week. Deze periode staat in het teken van het verder aanleren van techniek, het roeien in een acht en verdere conditie opbouw, waarbij vooral de nadruk op duurconditie (anaeroob) ligt als basis voor het langebaanseizoen.

Je wedstrijdseizoen is grof in te delen in een langebaanseizoen en een twee-kilometer seizoen. De eerste wedstrijd zijn de Winterwedstrijden in Delft. Twee weken later start je vier afstanden op de Heineken Roeivierkamp op de Amstel in Amsterdam. De laatste wedstrijd van het langebaanseizoen (door velen gezien als de mooiste lange-afstandsrace in Nederland) is de Head of the River. Deze historische race wordt wederom verroeid op de Amstel, tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel en meet acht kilometer.

Na deze wedstrijden begint het deel van het seizoen waarin je enkel nog wedstrijden van precies twee kilometer (de olympische afstand) roeit, op enkele sprints na. De eerste 2K wedstrijd is een hele bijzondere. Niet alleen omdat je voor het eerst start vanuit stilstand en omdat twee kilometer heel anders is dan een lange afstand, maar het is vooral bijzonder omdat het de Varsity is. De Varsity is de oudste en belangrijkste studentenroeiwedstrijd van Nederland. Ze werd voor het eerst verroeid in 1878 en is nog steeds het jaarlijkse decor voor grootse sportprestaties, studentikoze tradities en Varsitygoud! Het hoofdnummer op de Varsity is de Oude Vier; elke vereniging stuurt haar beste vier roeiers met stuur. Na de Varsity, die in Houten op het Amsterdam Rijnkanaal wordt verroeid, roei je het grootste deel van je seizoen op de Bosbaan in Amsterdam en de Willem Alexanderbaan in Rotterdam. Een jaar lang zul je samen met je ploeg en coaches intensief trainen om het op wedstrijden op te nemen tegen de eerstejaars achten van alle andere studentenverenigingen in Nederland en zo hoog mogelijk in het klassement voor eerstejaars achten te eindigen.

Responsive image
Responsive image
Responsive image

...EN HET TWEEDE JAAR EN VERDER

In de daaropvolgende jaren staan er nieuwe uitdagingen te wachten. De mogelijkheid om wedstrijden te starten in het buitenland; Boston, Henley, Ratzeburg en nog veel meer. Misschien ga je wel meedoen aan selecties van de Bond om een uitzending te bemachtigen naar een WK, of, nog mooier, start je de Oude Vier op de Varsity!

Echter, voordat er gepresteerd kan worden zullen de randvoorwaarden in orde moeten zijn: coaching, materiaal, trainingskampen, etc. Aegir streeft er naar om al deze voorwaarden zo optimaal mogelijk te laten zijn, zodat onze roeiers en coaches niks in de weg zal staan om topprestaties te leveren. 

Zo beschikt Aegir over veel roeiers, een professionele coach naast alle gedreven vrijwillige coaches, een grote en kwalitatief hoogwaardige vloot, een coachboot en last but not least beschikt Aegir over de grootste botenwagen van de wereld.

Responsive image
Responsive image
Responsive image

GEINTERESSEERD OF VRAGEN?

Wanneer je geïnteresseerd bent in wedstrijdroeien of meer informatie wilt, kan je altijd contact opnemen met de Commissaris Raceroeien via c2@gsraegir.nl