Disputen

SSS - 2022
SSS

SSS

Syncicaat der Studenten Stuurlieden

Het Syncicaat der Studenten Stuurlieden is het oudste dispuut van Aegir en werd zelfs een dag voor de allermooiste roeivereniging van Nederland opgericht, namelijk op 6 februari 1878. Elk jaar sluit het belangrijkste deel van de eerstejaars-wedstrijdsectie zich aan bij ons gezelschap; de wedstrijdstuurtjes. Met de tips en ticks die wij in ons lange bestaan hebben opgebouwd onderstuenen wij hen.

Mene Mene Tekel!

Zwarte Jassen - 2022
Zwarte Jassen

Zwarte Jassen

Zware heren wedstrijddispuut

Een zware bal is een roeier die officieel meer dan 72.5 kilo weegt. Officieus wordt het onderscheid veel eerder gemaakt. Namelijk op basis van de psychische en lichamelijke capaciteiten van de roeier. Een typische zware roeier wordt gekenmerkt, als we de lichte pikken mogen geloven, door een gebrek aan intelligentie en een overschot aan gestoorde motoriek. De lichte pikken hebben het deze ene keer bij het rechte eind. Deze gebreken worden echter ruimschoots gecompenseerd door een overvloed aan kracht en massa.

Het voornaamste kenmerk van dit dispuut is de zwarte bomber met een groot wit plakkaat met daarop 'Aegir' en een schitterende rode ster. Niet perse gewichte, maar het bezit van ballen, waaghals en een goed gevoel voor feest en dames waren, en zijn nog steeds, de doorslaggevende kenmerken van de Zwarte Jassen dragers.

RAN - 2022
RAN

RAN

Dames wedstrijddispuut

'Zijt gij doordrongen tot de bronnen der en zee, en hebt gij de geheimen van de waterdiepte doorwandeld?'

Reeds in 1998 zagen een aantal Aegir wedstrijddames de noodzaak om zich te verenigen en weerstand te bieden aan al het mannelijk geweld. Elk jaar zetten we ons in om zo veel mogelijk blikken binnen te halen tijdens het seizoen. Vernoemd naar de godin Ran - vrouw van god Aegir - die verantwoordelijkheid droeg voor de verdrenkelingen op zee, en zich niet de les liet lezen door haar man. Al 25 jaar is dit dan ook een inspiratie voor de vele wedstrijddames die ons dispuut rijk is. Tevens het allereerste damesdispuut der G.S.R. Aegir. De ene helft van het jaar vindt u ons met een theetje op de bank, de andere staan wij met een biertje in de hand! Ondanks dat het dispuut niet veel op de voorgrond treedt, zijn we terug te vinden in bijna elk bestuur of commissie.

Geen wonder dat god Aegir viel voor de schone dames van RAN.

Zwaarst - 2022
Zwaarst

Zwaarst

Heren competitiedispuut

Zwaarst, het heren competitiedispuut van de G.S.R. 'Aegir'. De donkerblauwe bomberjacks zijn vanaf ver al te herkennen. Ze worden gedragen door ietwat schreeuwerige gasten met een groot ego, misschien iets te arrogant, maar extreem capabel.. Daarom is Zwaarst een dispuut dat sinds haar oprichting in 2004 een kweekvijver is geworden van commissieleden, bestuursleden en af en toe zelfs een wedstrijdroeier.

Aeva 2022
Aeva

Aeva

Dames competitiedispuut

Aeva, hét damescompetitie dispuut van de G.S.R. 'Aegir' sinds 2010. Inmiddels zijn we ons tweede lustrum gepasseerd en bedraagt dit mooie dispuut meer dan zeventig leden. Aeva heeft de afgelopen tien jaar veel actieve roei-, borrel-, commissie- en bestuursleden verenigd onder de kleuren roze en blauw. Bovendien staat onze jaarlijkse planning staat vol met activiteiten zowel binnen als buiten Groningen en dan het liefst met zoveel mogelijk Oud-Aeva’s erbij!

Filia - 2022
Filia

Filia

Dames wedstrijd- en competitiedispuut

In 2014 is het dispuut opgericht door negen actieve wedstrijd- en competitiedames van Aegir, waarmee ze tot op het heden niet alleen het jongste, maar ook het enige gemengde damesdispuut op de vereniging zijn. Normaal gesproken leven wedstrijdroeisters en competitieroeisters veelal in gescheiden werelden, maar bij Filia komen ze in een klein stukje mintgroen en zilver samen. Dit maakt dat wij, als Filia, Aegir representeren op veel verschillende facetten, zowel op het water als op het land. Zo bevat Filia een WK-roeister, meerdere Aegir roeirecordhoudsters, maar ook bestuursleden, commissieleden en actieve borrelaars!