Vaarregels

Vaarregels

Naast dat alle vaarweggebruikers zich dienen te houden aan de regels vermeld in het BPR (Binnenvaart Politie Regelement) gelden op de provinciale vaarwegen de volgende regels:

 1. Vanaf zonsopkomst tot een half uur voor zonsondergang mag er worden geroeid op het kanaal. Dit betekent dat de laatste roeier dan bij de roeiverenging afgemeerd moet zijn.
 2. De boten dienen te varen aan de rechteroever van het kanaal.
 3. Het is verboden om bijzondere transporten in te halen, inspectie scheepvaart geeft vroegtijdig aan wanneer deze transporten plaats vinden. Deze worden op de website en in de Facebook groep tijdig aangekondigd. 
 4. Tussen de Duinkerkenbrug en brug Waterhuizen bevindt zich een fietspad waar de coach de roeiers voorziet van informatie, dit is enkel toegestaan wanneer er geen scheepvaart aanwezig is. Indien er scheepvaart is dienen de roeiers hun eigen oever te houden (zie 3.).
 5. Tijdens bediening van bruggen om scheepvaart door te laten is het verboden om de brug door te roeien, ook onder het vaste gedeelte.
 6. Bij een zicht van minder dan 500 meter is het verboden om te roeien op de provinciale vaarwegen. N.b. Bij slecht zicht zijn er vaarregels zoals vermeld in het Binnenvaart Politie Reglement waar elke vaarweggebruiker zicht aan moet houden.
 7. Het is verboden om naast elkaar te roeien wanneer overige scheepvaart nadert en de roeiers voorbij vaart.
 8. Het is verboden om vlak voor een tegemoet komend binnenvaartschip of overige vaarweggebruiker te draaien of om te keren.
 9. Het is verboden om wedstrijden te organiseren en/ of in trainingsverband opzetten van wedstrijden zonder toestemming van de inspectie scheepvaart.

Vaarverboden

Het bestuur overziet dat de vaarverboden op de site worden uitgeroepen en dat deze worden nageleefd. Mocht dit niet gebeuren, dan zal daar een boete voor worden uitgeschreven. Vaarverbod wordt afgekondigd bij de volgende situaties:

 • Als de Euvelgunnerbrug door mist niet te zien is. 
 • Als het windkracht 5 of harder waait, waardoor er hoogstwaarschijnlijk ook schuimkoppen ontstaan. Hierbij moet worden opgemerkt dat het bij Aegir nog goed water kan zijn, maar op het coach-pad niet en vice versa.
 • Als er schuimkoppen op het water vormen. Coaches zouden ook zelf moeten bedenken dat een training dan geen enkele toegevoegde waarde meer heeft.
 • Als het dreigt te gaan onweren.
 • Als het onweert.
 • Als er drijfijs in het water ligt. Kijk of er ijs ligt tussen de boten in het haventje als u naar de G.S.R. fietst. Als hier ijs drijft, drijft het ook elders. Dit is als een scheermesjes voor de huid van een boot.
 • Als Het 0 graden of kouder is.
 • Als er overmatig wrakhout drijft. 
 • Als er een groot schip vanaf één van de scheepswerven wordt weggesleept.
 • Als de watertemperatuur onder de 5 graden is mag er niet in een skiff gevaren worden door onervaren skiffeurs. Ervaren skiffeurs moeten altijd zorgen dat ze met dergelijke omstandigheden een coach hebben.

Iedereen moet beseffen dat ze verzekeringstechnisch niet verzekerd zijn als bovenstaande situaties zich voordoen. Dit geldt ook als het bestuur geen vaarverbod heeft afgekondigd en/of afwezig is.

Waarschuwingen

Er kan niet met elk weer gevaren worden, dit is voor de veiligheid van de roeier maar ook van het behoud van het materiaal. Als er een vaarverbod geldt, dan zal dit duidelijk worden aangegeven. Er zijn situaties dat er geroeid kan worden, maar dat het afgeraden wordt. Dit soort situaties zijn:

 • Extreme hitte (>27 graden). Mocht u toch gaan roeien, denk dan aan het meenemen van voldoende water en aan het dragen van een pet. Ga niet langer dan anderhalf uur roeien en gebruik voldoende zonnebrand.
 • Zware regen. In principe zijn roeiers geen mietjes en kunnen ze alles hebben. De boot kan echter wel steeds voller raken. Merkt u dat de boot erg diep in het water ligt, keer dan terug naar Aegir.
 • Lage watertemperatuur (<5 graden). Het wordt afgeraden in een onstabiele (skiff, 2-, enz) boot te varen als er een lage watertemperatuur is. 

Vaargebied

Het Winschoterdiep is uw vaargebied. Deze is niet zonder gevaren. Met de nummers op de kaart hieronder zijn de grootste gevaren aangestipt.

 1. De Finse Haven. Dit is een inham waar schepen uit kunnen komen die hier aangemeerd liggen. Daarnaast zal er bij stevige wind hier een soort windtunnel ontstaan, wat o.a. voor veel golven kan zorgen. 
 2. De Euvelgunnerbruggen. Drie bruggen vlak achter elkaar. De eerste brug (vanaf Aegir gezien) is het laagst en buk dan goed. U hoeft niet te liggen.
 3. Aanlegplaats voor vrachtschepen. Hier is een aanlegplaats voor zandschepen. Het wordt aangegeven door grote rood-witte palen. Pas op voor wegvarende schepen, deze zorgen voor veel stroming in het water. Wees hier alert op.
 4. De Europabrug. Hoge brug, pas op voor grote schepen die van de andere kant komen.
 5. Aanlegplaats voor vrachtschepen. Hier is een aanlegplaats voor ijzer/schrootschepen. Pas op voor wegvarende schepen.
 6. Samenkomen van Winschoterdiep. Hier kunnen schepen uitkomen. Deze plek is vooral gevaarlijk met een beetje wind. Dan ontstaan hier snel hoge golven.
 7. De Duinkerkerbrug. Lage brug dus goed bukken. U hoeft niet te liggen.
 8. De Waterkering. Als het veel heeft geregend komt er hier een sterke stroming uit de kant die u midden op het kanaal kan duwen.
 9. De Werfhaven. Hier zit een klein haventje van de werf. Hier kan een boot uitkomen en soms draaien schepen hier.
20200510 Vaargebied.png