Competitieroeien
Het competitieroeien is de vorm van roeien die op Aegir het meest wordt bedreven. Het biedt leden de mogelijkheid om zowel op het water op eigen niveau te presteren, alsmede de borrels op donderdag uit te spelen. Het competitieroeien beslaat een heel arsenaal aan mogelijkheden. Het kan zo intensief worden gemaakt als gewenst. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden qua roeien en de mooie evenementen die het competitieroeien maakt tot wat het is.
EERSTE JAAR
Wanneer u aankomt op Aegir wordt u op basis van trainingsvoorkeur en fysieke gesteldheid in een ploeg ingedeeld. Met deze ploeg en de coaches die u toegewezen krijgt zal u de eerste periode doorbrengen, en hiermee het roeien en de vereniging leren kennen. Wanneer deze introductieperiode, de BLIK (Beginnende Leden Introductie Komitee), is afgelopen kunt u de keuze maken mee te doen aan de selecties voor de eerstejaars wedstrijdachten, voor meer informatie hierover zie het kopje wedstrijdroeien, of de actieve competitieploegen. Beide secties zullen dezelfde selectieprocedure doorlopen. U zult hier begeleid worden door ervaren en gedreven coaches die veel van het roeien weten. Hierdoor zult u in een relatief korte tijd veel over het roeien leren. In deze periode zult u ook uw eerste nationale wedstrijd meemaken. In oktober start u tegen andere eerstejaars die vanuit heel Nederland naar de Bosbaan in Amsterdam afreizen.
Wanneer deze periode ten einde is zal een deel plaatsnemen in de zogenoemde Top C4+’en, die tijdens het competitieseizoen hard gaan trainen om zoveel mogelijk overwinningen mee te nemen naar Groningen. Het resterende deel zal zelf een ploeg mogen vormen, wat gebeurt tijdens de Ploegvorm Periode (PVP). In deze periode zal de PVP commissie roei- en borrelevenementen organiseren om het ploegvormen te stimuleren. Ook is deze commissie bereikbaar voor alle vragen en zorgen die het vinden van een ploeg met zich meebrengt.
De periode van ploegvormen zal medio december afgelopen zijn. Evenementen als het Aegir Kerstdiner zullen in deze periode aan bod komen.


NA DE KERST
Na het Kerstreces staat de voorbereiding voor het wedstrijdseizoen op de planning. Dit betekent allereerst dat alle eerstejaars onderling gaan strijden voor een ploegranking tijdens de Stamppotbokaal. Nadat de beste ploegen bepaald zijn vinden verschillende wedstrijden plaats die het officiële seizoen inleiden. Deze zijn berucht door de fantastische feesten waarmee de wedstrijden afgesloten worden. De Blasphemy op het Merwedekanaal te Utrecht is hier het beste voorbeeld van.
Aan het einde van maart gaan de eerstejaarscompetitie bokalen van start. De ene helft start de bakboordbokaal, en de andere helft de stuurboordbokaal die beide bestaan uit 6 wedstrijden die gehouden worden door het hele land. Binnen de bokalen is er een grote variëteit aan wedstrijden, wat de competitie spannend en uitdagend houdt. U zult bijvoorbeeld korte sprints afleggen op de Watersportbaan te Tilburg, een kilometerrace varen op de Bosbaan en een lange afstandsrace op de Schie in Delft. De sfeer op deze wedstrijden is ongeëvenaard. Er is simpelweg geen enkele andere sport die zoveel jonge en enthousiaste studenten uit het hele land bij elkaar brengt om zowel op het water als op de kant een top tijd te hebben.
Voor de fanatiekelingen bestaat ook het top C4+ klassement. Hier strijden de sterkste boten van alle verenigingen in Nederland voor de eer om hunzelf de beste competitieploeg van Nederland te noemen! Ook krijgen top C4+ roeiers de kans om Aegir te vertegenwoordigen op de Varsity, de meest prestigieuze roeiwedstrijd van de Nederlandse studentenroeiwereld. Dit zogenaamde Overnaedsche 4+ veld is al vele malen door Aegir gewonnen, en we zijn van plan om dit nog lang vol te houden!
Naast de wedstrijden zult u in uw eerste jaar ook deel kunnen nemen aan verschillende andere evenementen en activiteiten. Zo gaat Aegir bijvoorbeeld elk jaar met een mooie delegatie naar de Vogalonga. De Vogalonga is een 32 kilometer lange roeitocht door de lagunes en kanalen van Venetië. Eenieder die ooit deze tocht heeft afgelegd zal beamen dat dit een van de mooiste dingen is die hij of zij in zijn of haar Aegircarrière heeft beleefd. Ook gaan we op wintersport en organiseert Aegir elke zomer het Sterrenstof festival.
Later in het jaar, wanneer iedereen het boordroeien onder controle heeft, is het ook mogelijk om skiff cursussen te volgen. Door te leren van ervaren roeiers leren zo onze eerstejaars roeien in eenmansboten, zodat ze er in de warme dagen lekker in hun eentje op uit kunnen gaan.
Bus naar Venetië
In de zomer wordt er op Aegir nog steeds geroeid, u kunt uw skiffkunsten verbeteren, of met uw ploeg een keer een ander boottype proberen. Ook wordt er optimaal gebruik gemaakt van het terrein, er kan worden gebarbecued en er kunnen biertjes gedronken worden tot in de vroege uurtjes.
TWEEDE-/ OUDEREJAARS
Ook in uw tweede jaar zijn er tal van mogelijkheden om Aegir’s ster op het water hoog te houden. Onder begeleiding van de Ouderejaars Competitie Commissie (OCC) zullen zowel sportieve als net iets minder sportieve evenementen worden georganiseerd die bedoeld zijn om roeiers met dezelfde trainingswens aan elkaar te koppelen. Uiteraard zijn er ook vele ploegen die gewoon met elkaar doorgaan met roeien.
Ouderejaars roeiers hebben de vrijheid om in meer technische boten te roeien zoals de voorgenoemde skiff, een dubbel 2, of bijvoorbeeld een gladde 4. Voor de meest fanatieke ouderejaars competitieroeiers is er ook de club 8, waar de sterkste mannen en vrouwen van Aegir’s competitiesectie het tegen de rest van Nederland opnemen in een van de belangrijkste nummers binnen de roeiwereld.
Als ouderejaars zijn er ook veel verschillende bokalen waaraan Aegir meedoet voor de winst. Zo proberen we zoveel mogelijk ploegen de Najaarsbokaal te laten starten. Dit zijn vier wedstrijden, waarvan er minimaal drie gestart dienen te worden. Net als de C4+ competitie zijn deze wedstrijden verspreid over Nederland. U zult bijvoorbeeld wederom de Bosbaan aandoen, en op het prachtige, met bomen overgroeide water bij Thêta een achtervolgingsrace varen. Ook de beruchte wedstijden met keerboeien maken deel uit van de Najaarsbokaal. Ook kunt u er met uw ploeg voor kiezen om de November Vieren te starten, dit is een wedstrijd over vier kilometer, in een viertje, op de Amstel. Op deze raceroeiwedstrijd wordt speciaal voor competitieroeiers een clubveld uitgeschreven, het is een mooie manier om met uw ploeg het najaarsseizoen af te sluiten.
Hopelijk komt u door het starten van de wedstrijden in het najaar en de trainingen die u in deze periode draait helemaal fit de winter uitkomen. Dit is belangrijk, want de eerste wedstrijden komen er al aan. Voor de 4+’en begint het seizoen al in februari met de Gyas-Hunze race, de rest van de bokalen starten eind maart. In het zomerseizoen kunt u in een grote verscheidenheid aan boten wedstrijden starten. U kunt bijvoorbeeld gaan skiffen, dubbeltweeën, met uw ploeg in een viertje starten, of u maakt deel uit van de clubacht. Er zijn tal van mogelijkheden. Over data, boten en ploegen waarmee u deze wedstrijden kan starten kunt u altijd contact opnemen met de OCC. Deze commissie zal u helpen een coach te vinden en te zorgen dat de randvoorwaarden optimaal zijn, zodat u zich kunt concentreren op uw trainingen en vele overwinningen kunt binnenslepen.