Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Wedstrijd verslag ZRB – 2 & 3 juni

Door Esmee Nobel

Dit weekend togen onze wedstrijdroeiers niet naar de inmiddels bekende WAB of Bosbaan. Nee, het eerste weekend van juni brachten zij door op de Beekse Bergen, in Tilburg. Niet alleen de baan was anders, ook het programma. Op de ZRB worden de klassementsvelden namelijk op zondag gevaren, en de klasserende velden op zaterdag. Ook wordt er niet in 6 of zelfs 8 banen gevaren, maar in enkel 4. In volle velden levert dit veel voorwedstrijden op, en grote strijd om de finale plekjes, soms levert enkel een 1e plek in de voorwedstrijd een finale op.

Zaterdag

Op zaterdag startten er relatief weinig ploegen. De eerstejaars die al beginnelingen af zijn, en een deel van de middengroepen namen deze dag om zich extra voor te bereiden op zondag. Er verschenen

Eerstejaars

Eerstejaars licht en eerstejaars zwaar lagen aan de start bij de beginnelingen achten. Eerstejaars zwaar wist zich helaas niet te plaatsen voor de finale, eerstejaars licht deed dit wel. In de finale lukte het de roeiers helaas niet om de München ’72 vooraan de finish over te laten komen. Ook de 4+ van EJZ deed mee, en dhr. Kruijning viel in bij Phocas in het B4+ veld.  Echter moesten beide boten het doen met een vierde plek en dus geen finale. Twee dames van EJLD stapten dit weekend ook ongestuurd de boot in. Mej. Masetto en mej. Duijn deden mee in het DG2x veld. Dit zware veld bleek een maatje te groot, maar de dames voeren voor zichzelf een goede race en hebben mooie wedstrijd ervaring opgedaan.

Middengroepen
Dhr. Heuving maakte zijn debuut in de skiff. Een taai veld, maar desalniettemin heeft hij hard gestreden en was dit een goede oefening voor de ARB. Dhr. Bergsma en van Kessel plaatsten zich in de HB2x voor de A finale, waar ze de eerste kilometer aan de leiding gingen. De tweede kilometer bleek alleen iets te lang en uiteindelijk eindigden de heren op een derde plek.
De 4- van MGL won met klasse de voorwedstrijd van het LHGb4-. In de finale bleek alleen de tegenstand uit de andere voorwedstrijd groter, en kwam de mannen niet verder dan een derde plek. Dhr. Bronsgeest bundelde zijn krachten met Gyas in het LHB2x veld, maar de kersverse combinatie had nog niet genoeg kilometers gemaakt om tegenstand te kunnen bieden.
Ook mij MGLD werd er met Gyas gecombineerd. Mej. Wilbrink is inmiddels goed ingespeeld op haar combinatie partner, maar de dames lukt het nog niet om mee te doen aan de voorkant van het veld. Mej. Diependaal en Blaney hadden een druk programma op zaterdag. Beide dames startten in de skiff, maar ook in de 2x. Mej. Diependaal won haar LDB1x voorwedstrijd maar moest in de finale helaas voorrang geven aan 2 andere skiffeuses. Mej. Blaney haalde in het DB1x veld geen finale, maar mocht bij het uitstappen gelijk overstappen naar de 2x.

Zondag

Zondag was een druk programma voor de ploegen. Het klassement wordt namelijk over 1000m’s gevaren, in verschillende rondes. Eerst varen alle ploegen een time-trial, waaruit de top 8 zich voor finales plaatst. De nummers 8-5 roeien de C-finale, de nummers 1-4 en 2-3 varen een knock-out om de A- en de B-finale. De overige velden werden over 1500m gevaren met time-trials als voorwedstrijd.

Eerstejaars
Ook op zondag genoot de Phocas EJZ 4+ de versterking van dhr. Kruijning. Hij, maar ook zijn ploeggenoten plaatsten zich via de time-trial voor de C finale. In die finale wist de boot met 5 Aegir roeiers aan boord voor dhr. Kruijning te blijven en de tweede plek te pakken; een 6e plek in het klassement. De zware acht voer een sterke time-trial en plaatste zich als tweede voor de knock-outs. In de halve finale kwamen ze niet goed in hun haal, en werden ze doorverwezen naar de B-finale. De derde keer dat ze het water op moesten waren de heren vast besloten te laten zien wat ze kunnen, wat resulteerde in een mooie race waarin snel de leiding werd genomen en met een bootlengte gewonnen werd. De heren nemen hiermee 7 punten mee naar Groningen.
Eerstejaars dames doet in beide klassementen mee om de eerste plek. De dames 4+ liet er vanaf de time-trial geen twijfel over bestaan, en won iedere kilometer die ze voeren. De dames lieten zien over lange, sterke halen te beschikken en won de spannende halve en hele finales met ongeveer een seconde voorsprong. De dames schuiven met deze 10 punten weer verder naar de eerste plek! De dames 8+ zette een derde tijd neer in de time-trial. In de halve finale wilde de dames laten zien meer te kunnen, en met een strakke race wonnen ze deze dan ook. In de finale hebben de dames een nek aan nek race gevaren tegen Nereus. Tot vlak voor de finish bleef het spannend, maar uiteindelijk gingen de blikken naar het bordeaux rood.
Eerstejaars licht greep in de time-trials helaas naast de finales met de 10e plek. De heren waren de afgelopen wedstrijden weer aan het klimmen, en zullen nu naar de ARB gaan werken om daar weer in de finales te liggen!
Eerstejaars lichte dames werd net als de EJD 8+ derde in de time-trials. In de B-finale ontmoetten ze de grote concurrenten uit Leiden. De lichtblauwe Njord dames stoven de start uit, en EJLD wist helaas het gat niet meer te dichten. In de B finale hebben de dames om elke centimeter gestreden tegen het organiserende Vidar. Op de finish zelf was het verschil niet te zien, maar bleek het 0,3 seconden in het voordeel van Vidar te zijn.

Middengroepen
De 4- van MGZ heeft een stijgende lijn te pakken en liet ook hier geen twijfel bestaan over de uitslag. Alle races werden gewonnen! In de time-trial was de voorsprong op de nummer 2 nog 1,5 seconden, maar zowel de halve als de hele finale werd met zo’n 5 seconden voorsprong gewonnen! Een niet nader te noemen roodharige roeier uit deze ploeg zei hierover het volgende: “De legendarische 4- van de zware middengroep heeft niet alleen de tussentijdse eerste plek weten te bemachtigen in het enige developmentveld dat er toe doet met drie races waarin ze domineerden, maar ook hebben ze bij de westelijke bijna alle boten afgeladen, helden!” Helden, gefeliciteerd!
De 2x van MGZ deed ook goede zaken op hun tweede wedstrijddag. Na een zesde plek in de time-trial hadden de heren hun zinnen gezet op winst van de C-finale. En hun zin kregen ze! De heren voeren een sterke race en gaan op de ARB kijken wat er nog meer in het vat zit.

De Dev2x van MGD deed ook goede zaken op de ZRB. Na de afgelopen wedstrijden mochten ze hun prijzenkast aanvullen, en ook na dit weekend mogen de dames een plekje vrijmaken voor een nieuw blik! De 2x werd op de hielen gezeten door Njord in zowel de time-trial als in de finale. Dit leverde mooie, spannende races op. In de laatste 150 meter gooiden de dames het gas vol open en haalde ze een bootlengte verschil in. Een prachtige prestatie, bekroond met 10 punten én een blik! Dames, gefeliciteerd!

In nog twee andere dubbel-twee development velden verschenen Aegir sterren aan de start. Zowel in het lichte dames als in het lichte heren een Aegir-Gyas combinatie. Beide boten moesten het doen met één 1000m. De 4- van MGL plaatste zich voor de C-finale met een zesde tijd. In die finale pakten zij vanuit de start de leiding en wonnen deze.

Naast de klassementen starten er ook een aantal andere velden, waarin in het HG1x veld en HG2- veld Aegir ploegen startten. Dhr. Heuving was hekkensluiter in de time-trial van het gevorderden skiff veld, maar mag tevreden terug kijken op zijn eerste skiff wedstrijden. Het was een leerzaam weekend, en er wordt met vertrouwen naar de ARB getraind. In het HG2- veld lagen twee inmiddels bekende ploegen. De lichte 2- wordt vaak doorverwezen naar het zware veld wegens een gebrek aan inschrijvingen in het lichte veld. In dit zware veld kwamen zij dhr. Diepeveen en Molenaar tegen. De twee boten zijn aan elkaar gewaagd, en finishten de time-trial binnen een tiende van een seconde van elkaar. Helaas leverden de respectievelijke 9e en 8e plek geen finale plek op.

Het was een mooi en leerzaam weekend in Tilburg. Door de 1000 meters zijn een hoop klassementen wat opgeschud, en hebben ploegen weer een nieuwe race ervaring opgedaan. Met nog 2 of 3 wedstrijden te gaan komt het eind van het seizoen gestaag in zicht. Een aantal ploegen zullen deze laatste wedstrijden hun foto achter het raam proberen te verdienen, en een aantal roeiers zullen pogen hun beginnelingen status of mouwtjes achter te laten in seizoen 17-18.