Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Overnaedsche vieren

door Mike Dijkhof

Op de 135e Varsity konden de paradepaardjes van de competitiesectie natuurlijk niet ontbreken. Deze mannen en vrouwen van staal die in loodzware boten van hout 2 kilometer door het water ploegen waren precies een maand daarvoor begonnen met hun ´intrainingsperiode´. Door de afgelasting van de Bavaria Aegir Lentesprint wist geen van deze ploegen hoe zij in het veld lagen. De afgelopen jaren werd er in dit nummer meermaals het zilveren blik behaald, ook dat zorgde dat de druk op deze roeiers niet minder werd. Door een historisch groot aantal inschrijvingen werd dit prachtige nummer beperkt tot enkel een time-trial. Eén maal moesten de 4 roeiers en hun stuur dat Amsterdam-Rijn-kanaal over om te laten zien dat zij de beste competitieroeiers van Nederland waren.

Als eerste veld van de dag en dus de officiele opening van de Varsity mochten de dames Sportel, de Boer, Pronk en Balhuizen gestuurd door mejuffrouw Kranenburg het water op. Tijdens hun 2 kilometer wisten deze dames maar liefst twee ploegen in te halen er waren de verwachtingen hoog. Helaas lukte het de dames uit Utrecht, een ouderejaars competitieploeg,  om drie seconden sneller dan onze dames over de finish te komen.

Later op de dag, als laatste veld voor de scheepsvaartpauze was de beurt aan de heren. De heren Smid, Hof, Gietema en Bouwman gestuurd door mejuffrouw Dijkstra hadden zich in tegenstelling tot de dames tijdens de Blasphemy al op de ergometer kunnen meten aan hun concurenten. Men wist dat het vermogen er was, maar nu moesten ze het nog bewijzen in de boot. En de dominantie van deze heren werd dubbel en dwars bewezen. In ruim 16 seconden minder dan de nummer twee kwamen deze mannen over de streep gevlogen. Het zilveren Overnaedsche blik ging voor het derde jaar op rij mee naar de Stockholmstraat 10.

VARSITY 135

8 april

12 april 2018 door Esmee Nobel

Na een mooi langebaan seizoen, en een Varsity diner met inspirerende verhalen, hadden onze ploegen zin in de Varsity! Er was weer een mooie Aegir delegatie op de kant te vinden die van de zon, maar ook zeker van het roeien hebben genoten.

Eerstejaars
De Varsity is de enige wedstrijd waar het klassementsveld ook klasserend is. Winst levert dus niet alleen de nieuwelingen status ook, maar ook 10 klassementspunten. Daarnaast worden en door het krappe tijdschema geen B-finales gevaren, en is de tijd van de voorwedstrijd extra van belang.

De Eerstejaars Dames 4+ voer een sterke voorwedstrijd en pakte met hun eerste plaats een plek in de finale later die middag. Ook daar voeren de dames een steady race en namen 6 klassementspunten mee naar huis. De 8+ heeft na een onfortuinlijke start kort stilgelegen. Daar lieten de dames het echter niet bij zitten. Hoewel de inhaalslag niet genoeg was voor een finale plek hebben de dames aan de rest van het veld laten zien dat ze zich niet zomaar aan de kant laten zetten.

EJLD domineerden op de lange baan. Op de start van hun eerste 2k bood de rest van het veld echter wat meer tegenstand. Maar waar ze als derde openden stoofden ze gestaag door naar een eerste plek in de voorwedstrijd. In de finale herhaalden ze dit trucje, waar ze van een vijfde naar een tweede plek achter de lichtblauwe dames uit Leiden 8 punten pakten.

Het Eerstejaars Zware 4+ veld was druk bezet met niet alleen klassementsboten maar ook met ouderejaars beginnelingen, en alleen een eerste plek in de voorwedstrijd leverde een finaleplaats op. Aegir roeide naar een derde plek, maar pakte wel punten mee voor hun klassement en behouden hun derde plek. Van de zware 8+ wisten we dat ze lange, stevige halen kunnen maken. De heren hebben op het Amsterdam Rijnkanaal echter ook ondervonden dat een 2 kilometer wat harder aangevallen mag worden. Met een 9e plek pakken de heren nog wel één punt mee, en behouden daarmee ook hun derde plek in het klassement.

EJL kwam hard uit de start, maar miste net wat handigheid om dit de tweede kilometer door te zetten. Dhr. Kramer versterkte de lichte heren van Triton op plek twee, maar wist met zijn inval ploeg helaas ook de finale niet te bereiken.

Ouderejaars
De Oude Vier waren de eerste ouderejaars die in actie kwamen. De heren Bakker, van Soest, van Daal, Fluitman en mej. Kriele lootten in de voorwedstrijd tegen het sterke Nereus, Skoll en Proteus. Deze ploegen bleken een maatje te groot, maar de ouderejaars van Orca en Phocas zijn ze voorgebleven.  

Na de scheepvaart pauze voer MGL in het LHE4- veld een overtuigende voorwedstrijd. In de finale hadden de heren echter wat meer moeite het rechtdoorvaren op de bollenloze baan, en sloten de dag af met een vijfde plaats.

Dhr. Diepeveen en dhr. Molenaar lagen dit keer niet als combi, maar in Aegir lustrum tenue aan de start. Helaas bracht de ster niet zoveel geluk als ze gehoopt hadden, en kwamen ze in het sterke G2- veld niet goed mee.

uitslagen varsity.jpgUitslagen Varsity 135