Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden
EJD4.jpgEJD 4+. Credits: Lars VelingSijmen.jpgEJZ Coach SSM'14. Credits: Ellen de MonchyJulia.jpgEJZ stuur JD '15. Credits: Lars Velingtime-team EJD8.jpgBeeld time-team van winst EJD 8+.

Damen Raceroei Regatta 2018  

5 & 6 mei, Rotterdam

Door Esmee Nobel

Wat een prachtig weekend hebben we gehad op de Willem Alexanderbaan! Zoals we gewend zijn van de Damen was alles op de kant goed voor elkaar en liet de zon ons niet in de steek. 

Zaterdag
Op zaterdag ging het om de klassements punten.  In totaal gingen er 39 punten voor de eerstejaars en 23 punten voor de middengroepen mee naar Groningen. 

Eerstejaars
Beide EJZ boten hadden last van blessures en moesten tussen de voorwedstrijd en finale nog wisselen. De 4+ kreeg versterking van een Thêta roeier, en dhr. Sloots voer in de 8+ zijn derde race van de dag. Het eerstejaars zware 4+ veld telde maar liefst 4 voorwedstrijden, en met een tweede plek in de voorwedstrijd werd de Aegir ploeg doorverwezen naar de B finale. De 8+ had wat moeite om hun sterke opening de hele race door te zetten, en eindigde op de 3e plek in de B finale. Dhr. Schiphorst heeft gecombineerd met onze rode en lichtblauwe KNSRB vrienden, en hebben in het klassementsveld niet onverdienstelijk mee gedaan.
Eerstejaars licht liet zien de afgelopen weken stappen te hebben gezet en hebben beide races gevochten. Komende weken zal dit hopelijk verder worden doorgezet en kan EJL omhoog gaan klimmen in de finales. 
Eerstejaars lichte dames ging het weekend in met een met Njord gedeelde eerste plek. Beide boten waren er dan ook op gebrand om een voorsprong te pakken. Er was echter nog een ploeg die zich in de strijd wist te mengen, en er met de winst vandoor ging. 
De eerstejaars dames wisten vorig weekend met beide boten te winnen, en dat kunstje nogmaals te doen! Echter was het dit keer de 4+ die op zaterdag de rest van het veld op meer dan een bootlengte zette, en 10 punten pakte. De dames 8+ voer ’s ochtends een indrukwekkende race door op de 500m al los te liggen van het veld, echter in de finale was Gyas ze net te snel af in de laatste meters. 

Middengroepen
Er waren twee Aegir/Gyas combinaties, in het HDev2x en LDDev2x. Deze ploegen voeren niet met 6 maar met 8 ploegen finale, wat een mooie race opleverde. De heren combinatie roeit pas kort samen en kwamen als laatste over de finishlijn. De lichte dames combinatie voer na een moeizaam eerste stuk een sterke eindsprint en klom zo nog omhoog naar een tweede plek in de B finale. De DDev2x van MGD schoof door het veld heen naar een mooie derde plek. De 4-’s van de lichte en zware heren eindigden beide op een eerste plek. De LHDev 4- echter in de B finale maar wel met een voorsprong van 7 seconden. Middengroep zwaar had op de Bosbaan al laten zien hard te kunnen openen, maar wist op de Willem Alexanderbaan ook sterk te finishen en pakten hiermee de winst!

ZondagOp zaterdag voeren al bijna alle ploegen finale, maar op zondag wist elke ploeg een plek in de finale af te dwingen!

EerstejaarsVan de eerstejaars wist helaas alleen de zware 4+ niet de A finale te halen. In de B finale voeren zij een constante race. De eerstejaars dames 4+ startten in het DG4+ veld, zij zijn immers hun beginnelingen status al kwijt. Tussen de ouderejaars ploegen maakte de ploeg indruk door aan de leiding te gaan. Op het einde werden ze nipt voorbij gevaren, maar ze hebben laten zien flink wat in huis te hebben! EJL kwam uit de start niet helemaal mee met de rest en wist dit gat helaas niet te dichten. Voor de lichte eerstejaars mannen was het wel een goed en leerzaam weekend met beide dagen een A finale. Komende twee weken zullen ze wederom stappen proberen te gaan zetten. De eerstejaars zware mannen kwamen in de 8+ goed mee, en zette met een tweede plek de andere ploegen op + 10 seconden afstand. De dames sloten de dag af. Eerst verpletterde de dames 8+ de rest van het veld door vanaf het begin van de race de leiding te nemen, en deze op een bootlengte afstand uit te varen. Terwijl het Aegirlied nog klonk kwam de lichte dames aan, en onder aanmoediging vanaf de kant wonnen ook zij met volledige overtuiging het beginnelingen blik! De eerstejaars sectie is weer 18 beginnelingen armer!

MiddengroepenOnze aanstaande Praeses maakte zijn debuut in de skiff! In een zeer bewogen voorwedstrijd wist hij zich naar de B finale te roeien, waar hij met de snelste laatste 500m een derde plek pakte. De Aegir/Nereus combinatie 4+ kwam helaas niet goed mee in het GH 4+ veld en eindigde op een 6eplek. Mej. Wilbrink bundelde ook op zondag haar krachten met onze stadsgenoten en startte in de LDE4x. Met een harde eerste kilometer lagen ze aan kop, maar uiteindelijk wist Triton deze pas bij elkaar gezette combinatie te overtroeven. Op zaterdag hadden de heren van MGZ al laten zien hun veld aan te kunnen, en ook op zondag lieten ze hier geen twijfel over bestaan. Waar ze in de voorwedstrijd nog van een 4e plek naar een 2e plek schoven openden ze de finale met een brutale start. De twee seconden voorsprong op de 500m hebben ze niet meer los gelaten en stelde zo het tweede blik van het weekend veilig! Voor de DG2x van MGD begon de ochtend wat lastig, door een snoek lagen de dames even stil. Dit lieten ze echter niet de race bepalen, en vastberaden haalden ze de opgelopen achterstand ruimschoots in. Deze dames zullen wellicht naar MGZ hebben gekeken en hebben gedacht, dit kunnen wij ook. Op de start pakten ze een verschil van bijna 5 seconden en bouwden dit uit tot 6 op de finishlijn. Met een indrukwekkende race pakten deze dames de winst, en werd mej. Peters beginnelingen af! Veel tijd om dit te vieren had ze echter niet, want een uur later moest ze nogmaals aan de start liggen. In combinatie met mej. Masetto startte ze voor de laatste keer het beginnelingen veld. Ze lagen met de 2x van MGLD aan de start, maar beide ploegen wisten helaas niet voorbij een respectievelijke 3e en 4e plek te komen.

Het was een mooi weekend! Er zijn stappen gezet, blikken getrokken en punten gepakt. Daarnaast deden er een aantal ploegen mee aan de kwalificaties voor de European University Games die deze zomer in Portugal zullen plaatsvinden. Mej. Peters en van Beek zullen in Coimbra starten in het W2x veld en mej. Wilbrink zal in een Groningen combinatie Aegir vertegenwoordigen in het LW4x veld.

Twee afwezigen op dit weekend waren dhr. Twellaar en mej. Kolkman. De dame en heer zijn namelijk uitgenodigd voor de selecties voor de <23 boten die zullen worden uitgezonden namens de Nederlandse Roeibond naar het SB WK deze zomer. Komend weekend starten beide roeiers de Huegel Regatta in Essen, als onderdeel van de selectie. Dhr. Twellaar start met zijn bekende combinatie partner dhr. Adema (Gyas) in de 2x en mej. Kolkman in de dames 8+. 

Zie voor alle uitslagen Uitslagen Damen