Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Varsity

Voorbeschouwing

Door mej. van Gaalen

Morgen is het zo ver, de Universiteitsroeiwedstrijd van het jaar, de Varsity. Met grote getalen zullen Aegir supporters zich naar het Amsterdam Rijnkanaal begeven om de ploegen die de rode ster hoog houden aan te moedigen. Hierbij een voorbeschouwing van wie morgen het Varsity water de 2km zullen af gaan leggen.

De spits wordt ’s ochtends vroeg afgebeten door de dames van de Overnaedsche Vier. Al weken laten zij biertjes staan om zich optimaal voor te bereiden op de Varsity. Om 9:15 varen zij een time-trial om zich te plaatsen voor de finale.

Daarna is het de beurt aan EJD in het Jonge Dames Vier veld. De eerste 2km die zij zullen varen dit seizoen. Met een huidige 5e plaats in het klassement zullen zij tijdens de voorwedstrijd de nummers 3 en 4 tegenkomen, Gyas en Euros. De andere boten liggen achter de dames in het klassement, een mooie loting dus!

EJLD  zal niet lang daarna ook volgen, na goede resultaten op verschillende spars en iets mindere resultaten op de afgelopen wedstrijden is het aan hun om morgen te laten zien wat ze in huis hebben. Met een veld waar veel wisselingen zijn met wie er vooraan roeit beloofd het een spannende race te worden.

De mannen van de eerstejaars zware vier zullen volgen. Zij roeien dit weekend door blessure met invaller, dhr. Bergsma.  Zij zullen de nummer 1 van het klassement, Laga, tegenkomen in de voorwedstrijd, zowel als dhr. van Ark die in combinatie met Triton en Laga in het zware vier veld zal starten.

Na de Jonge Vier is het de beurt aan de Jonge Acht, na een goed langebaanseizoen zullen zij morgen laten zien hoe ze de 2km gaan afleggen. Na goede resultaten in de spar, momenteel een tweede plaats in het klassement, en een goed verdeelde loting zullen zij morgenochtend in baan 1 aan de start van de voorwedstrijd liggen.

Na de eerstejaars velden zijn de heren Schepers en Bletsis de eerste ouderejaars die een voorwedstrijd zullen varen. Dit wordt de eerste 2km die de heren dit seizoen samen gaan starten. Zij zullen in baan 3 in het midden van het veld van start gaan en roeien voor een plek in de finale.

Om 12:10 is het zover, en zal de tweede voorwedstrijd van het hoofdnummer, den Ouden Vier, van start gaan. Aegir ligt hier in baan 3 in het midden van het veld. Met een gunstige loting belooft dit een spannende voorwedstrijd te worden!

Voor de scheepsvaartpauze zullen de heren Sandor en Twellaar hun voorwedstrijden in het LG1x en G1x veld varen. De heer Twellaar heeft afgelopen weekend een mooi resultaat behaald op de skiffhead en de heer Sandor voer goede tijden op de spar van de wedstrijdsectie op het Winschoterdiep.

Vlak voor de pauze zullen net als de dames, ook de heren van de Overnaedsche Vier een time-trial varen voor een plek in de finale aan het eind van de middag.

Tijdens de scheepsvaartpauze raad ik u aan om goed op te letten wat er aan de overzijde van het kanaal plaats vindt. Mej. Mulder zal daar in het zonnetje lunchen met de Kandidaats-Praeses voor aankomend jaar!

Na de pauze gaan de finales van start, en zijn er ook enkele ploegen die geen voorwedstrijd hoeven varen.

Als eerste de dames dubbel twee met mej. Huijzer en mej. Van Beek. Zij zullen in de directe finale van het DG2x veld drie andere tegenstanders tegenkomen. De Varsity valt voor hun nog niet onder het development klassement, maar de kans is groot dat zij deze ploegen de rest van jaar ook tegen zullen komen.

Ook de tweedejaars lichte heren starten alleen de finale, ze starten in het eerstejaars lichte vieren veld, tegen twee eerstejaars viertjes en maken daarmee een goede kans om als eerste de finish te bereiken.

Om 16:20 zal met de start van het tweede hoofdnummer geschiedenis worden geschreven, de race van de Dames Vier. De dames van Aegir starten hier tegen 5 andere KNSRB verenigingen en zullen in baan 1 de directe finale varen. De favoriet in dit veld is toch wel Nereus met een Olympische kampioene aan boord, maar de dames van Aegir kunnen een spannende race gaan varen tegen de ploegen van Njord en Skadi. 

De finale van de Dames Vier wordt gevolgd door de finale van de KNSRB Overnaedsche Twee. Die zal dit jaar verroeid worden door de heer Derksen, de Rector van Vindicat en de heer Adolfsen, de Fiscus Primus van onze moedervereniging. Uw Ab-actis, mej. Karsten, zal de stuurtouwtjes in handen nemen om de heren over het Amsterdam Rijnkanaal te sturen.

Deze wedstrijd wordt gevold door de laatste finale van de dag, de finale van de Oude Vieren. Via de link hieronder kunt u zien wanneer elke Aegir ploeg aan de start zal verschijnen. Komt hen vooral allen aanmoedigen morgen, het beloofd een mooie dag te worden met een zonnetje en veel roeigeweld op het Amsterdam Rijnkanaal!

Opdat morgen het Varsity-terrein vol staat met Aegir leden, en opdat Aegir de Varsity wint! 

Uitslagen Varsity 134.png

Wedstrijdverslag

Door mej. van Gaalen

Zoals u in de voorbeschouwing al heeft kunnen lezen lagen er afgelopen zondag veel Aegir ploegen aan de start van de 134ste Varsity. Het was een zonnige dag met veel Aegir-leden op het water en op de kant. Hierbij de uitslagen:

Eerstejaars:

Bij de eerstejaars ploegen was het een strijd om de klassements punten. De Varsity is daarvoor een spannende wedstrijd want er worden geen B-finales gevaren voor het verdelen van de punten, de tijd in de voorwedstrijd is daarom erg van belang.

EJD voer een zeer spannende voorwedstrijd, op de 1000m lagen ze nog op de 5e plaats, maar in de tweede helft van de race bleven ze inlopen op de tegenstand en kwamen ze uiteindelijk als derde over de finish, goed voor de A finale! Deze voeren ze ’s middags tegen vijf andere ploegen. Uiteindelijk kwamen ze als vijfde over de finish, maar gezien twee van de ploegen niet in het klassement mee doen betekent dit een derde plaats in het klassement.

EJLD volgde in het Lichte Dames Vier veld, zij voeren ook een erg spannende voorwedstrijd. Met 8/10e van een seconde verschil miste zij net een plekje in de A finale, maar gezien zij de voorwedstrijd naast de nummers 1 en 2 van het klassement lagen een knap resultaat en goede race voor de dames!

In het Jonge Vier veld lag het viertje van EJZ en dhr. van Ark in combinatie met Triton en Laga. EJZ stelde in de tweede helft van de race een finale plek veilig. Hier eindigde ze op een 5e plaats en staan daarmee nu ook op de 5e plaats in het klassement. Dhr. van Ark finishte in de voorwedstrijd op een 5e plaats in de voorwedstrijd.

De Jonge Acht voor op de Varsity een mindere race dan tijdens het langebaan seizoen. Het tempo lag wat laag in de voorwedstrijd maar met een derde plaats wisten ze de A finale te bereiken. De finale ging helaas ook nog niet zoals ze wilden. Ze eindigden op een 6e plaats en zakken daarmee iets in het klassement.

Als laatste van de eerstejaars lag EJL aan de start in de acht. Voor hun ging de Varsity ook niet optimaal, ze roeide naar een 4e plaats in de voorwedstrijd wat betekende dat zij helaas niet naar de A finale konden.

Geinteresseerd in hoe onze ploegen het in het klassement doen? De standen van de klassementen kunt u hier vinden.

Ouderejaars:

De heren Bletsis en Schepers voeren ’s ochtends tijdens hun voorwedstrijd van het G2- veld met gemak naar een plek in de A finale. Deze finale begon voor ze met een inhaalslag omdat Laga in hun baan voer. Na een sterke comeback lagen ze op een eerste plaats, maar het hinderen van Laga had toch kostbare seconden gekost en helaas kwamen de Lagaaiers net iets eerder over de streep. Protest hielp helaas niet meer, en de heren moesten genoegen nemen met een tweede plaats.

De heer Twellaar voer in het G1x veld een zeer relaxte voorwedstrijd die vergelijkbaar was met zijn Varsity race van een jaar geleden waarbij hij ruim voor de rest over de finish kwam. In de finale trof hij de winnaar van de andere voorwedstrijd die toch wat sneller was, en eindige dhr. Twellaar daarom ook op een tweede plaats.

Dhr. Sandor startte op de Varsity zijn eerste wedstrijd in de skiff in het LG1x veld. De eerste helft van de voorwedstrijd deed hij goed mee voor een plek in de finale, helaas werd het verschil met de nummer 3 in de laatste 1000m iets groter en eindigde hij als 4e in de voorwedstrijd.

De dames van Beek en Huijzer mochten ’s middags meteen de finale varen in het DG2x veld. Zij voeren vanaf de eerste haal vooraan en wonnen met volle overtuiging hun finale. De dames werden hierbij beiden beginneling af, gefeliciteerd!

De heren Papa, Hummelink, Janse en de Boer startte met mej. Nobel als struurvrouwe de finale van het Lichte Vier veld. Ook zij lagen vanaf het begin vooraan  en kwamen als eerste over de finish. Een nat pak en kale koppen voor de heren aangezien zij nu ook beginneling-af zijn! Heren en dame, gefeliciteerd!

Last, maar zeker not least de hoofdnummers: De Oude Vier voer ’s ochtends de voorwedstrijd, een strijd tussen 5 ploegen voor een plek in de finale. Na een goed begin waar de heren Hesselink, van Kessel, van Daal, Lubbers en mej. Leeuwerik op de tweede plaats hebben gelegen konden zij dit helaas niet vast houden en werd het gat met de top 3 iets groter na de 1000m en konden ze de finale niet bereiken. Daarbij moet gezegd worden dat het een tweedejaars boot is in een zeer ervaren veld, daarom geen slechte prestatie en een stap verder richting een groeiende middengroep die wellicht over enkele jaren met de top in finale kan liggen. 

’S Middags vond het debuut van de Dames Vier plaats met een directe finale met 6 KNSRB ploegen. Zoals verwacht wonnen de dames van Nereus met overtuiging het veld, maar niet zonder druk van de andere ploegen. Njord heeft het ze in het begin van de race nog moeilijk proberen te maken door er voor te blijven. Onze eigen dames voeren ook een zeer goede en sterke race en eindigde op een derde plaats! Met twee tweedejaars aan boord en Skadi achter zich latend als sterke en ervaren tegenstander een zeer knappe prestatie. Zeer mooi dat het dames hoofdnummer er weer is en vanaf nu weer een traditie zal worden, voor onze Aegir dames een veld waar nu al met een top-3 klassering mooie kansen liggen.

Overnaedsche Vieren en de Overnaedsche Twee:

Door dhr. van der Sluis

In de vroege ochtend mochten mejuffrouw Van der Leij, Laninga, Bodewes, Grit en stuurvrouwe mejuffrouw Van de Coevering als eerste het water op. De dames hadden er zin in! Terwijl de Commissaris Raceroeien en de Commissaris Competitie- en Fuifroeien zich nog een weg baanden door de ochtendmist (en de Commissaris Materiaal en gebouw nog lag te snurken in de BoWa), werd de Commissaris Raceroeien in paniek opgebeld: Waar zijn jullie!?  Uiteindelijk werd de prachtige Barbarossa ruim op tijd, na de nodig zenuwplasjes, te water gelaten. Daarmee werd de strijd al gewonnen van Njord en Laga, zij lagen niet op tijd op het water. Dit had vele tranen van Njord meisjes tot gevolg en een chagrijnige Competitie Commissaris van Laga. Terwijl het zonnetje inmiddels was gaan schijnen, begonnen de dames aan hun voorwedstrijd. In een goede race wisten zij de snelste tijd neer te zetten! Dat betekende dat zij ‘s middags als favoriet aan de start van de finale lagen. De dames hebben de zenuwen goed onder controle weten te houden, in alweer een goede race roeiden zij met overmacht naar hun Varsity blik!

Vervolgens was het de beurt aan de heren Kraak, Schiphorst, Dekker, Reede en stuurvrouwe mejuffrouw Wolters om de, al even prachtige, Vindicat te water te laten. Vol zelfvertrouwen roeiden de heren richting start. In de voorwedstrijd wisten zij een mooie 2e tijd van het veld neer te zetten. Goede hoop voor de finale dus, maar de favoriet was Laga. Na een goede start in de finale, wist stuurvrouwe Wolters  de Vindicat handig in de baan van Laga te manoeuvreren. Hoewel er deze keer geen Njord meisjes getroost hoefden te worden (jammer jongens), had dit wel wederom een chagrijnige Competitie Commissaris van Laga tot gevolg. Na de race zag hij gelukkig in dat dit niet het verschil heeft gemaakt. Ook de Heren Overnaedsche vier roeide namelijk met overmacht naar hun Varsity blik!

Dhr. Adolfsen en Derksen, gestuurd door uw lieftallige abactis, hadden het zwaar met de Hans Hartsuiker. Hun buiken trilden onder het gewicht van deze mooie boot. Eenmaal in het water lieten de heren zien dat zij afgelopen jaar de ringvaart hebben gestart. Zij lieten de collegae van de andere corpora ver achter zich.

Via deze weg wil ik alle overnaedsche ploegen nogmaals van harte feliciteren!

DSC_6662.jpgDSC_6838.jpgDSC_6841.jpgDSC_6947.jpg