Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

41e Van Oord Winterwedstrijden

 Door dhr. Bronsgeest

De wedstrijdleiding liet lange tijd op zich wachten maar na groen licht van de meteoroloog vonden op zaterdag 20 januari, een koude regenachtige dag met harde windstoten, op het Delftsche Schie de 41e Van Oord Winterwedstrijden dan toch echt plaats. Voor de eerstejaars wedstrijdploegen en een aantal ouderejaars de start van het wedstrijdseizoen 2015 / 2016.

 

En zoals de etiquette voorschrijven dat de dames voor de heren gaan, zo opende EJD’15 het eerste blok van de Winterwedstrijden. En hoe! Onder luide aanmoediging van ploeggenotes Drent en Kolkman (mejuffrouw Iwema nam deel aan de decentrale selectie voor Geneeskunde) plus een hele rits fietser liepen zij al vanaf de start in op Nereus en na een dikke twee kilometer roeiden onze dames hen met ferme klappen voorbij. Op naar Njord. Helaas bleek vijf kilometer te kort om ook de hemels blauwe dames voorbij te gaan. Echter, met een mooie race met één gepakte ploeg stelden onze dames tien klassementspunten veilig. Jawel, voor het eerst in de rijke historie van Aegir wint EJD de Winterwedstrijden! Een prachtig begin voor EJD’15.

 

Na EJD’15 was het aan mejuffrouw Stam en mejuffrouw Austie in het DO 2- veld om na een geslaagd Sevilla nu ook op Nederlandse wateren hard te varen. Een zijwind met harde windstoten en weinig stuurervaring in de 2- zorgden helaas voor een slingerende eerste twee kilometer. De laatste drie kilometer beten zij op hun tanden, trapten zij door het zuur heen en roeiden zij voorbij Nereus. Met een tijd van 21:36,56 kwamen zij uiteindelijk een kleine 4 seconden tekort op Skadi.

Twee velden later startte onze ervaren rot in het veld, de heer Van Blitterswijk. In het SA 1x veld zette hij met een keurige race alle anderen op ruim 10 seconden. In een tijd van 20:16,69 trok hij zijn eerste blik van dit seizoen. Menno, gefeliciteerd!

Ook de heren Schepers en Twellaar kwamen in het B 1x uit in de skiff. De eerste stelde een tiende plek veilig. De laatste trapte een aluminium buis van het voetenboord kapot, haalde zodoende de start niet eens en zag zijn kansen op een blik helaas verwaaien in de harde wind.

 

Op naar het tweede blok. Nog geen 24 uur voor de start van dit blok bracht de wedstrijdleiding naar buiten dat de eerstejaars zware ploegen als eerste in dit blok dienden te starten vanwege de weersverwachtingen rondom het derde blok. Het drie uur eerder opstaan deerde EJZ’15 echter niet en de mannen lieten hun mooiste roeihalen zien met een zesde plek als resultaat. De eerste drie klassementspunten van het seizoen  zijn mee terug gegaan naar het Hoge Noorden.

Na de eerstejaars zware ploegen mochten de eerstejaars lichte ploegen het Delftsche Schie over. EJL’15 deed wat hun voorgangers ook deden op de Winterwedstrijden: bij het inwegen hielden zij ruim acht kilo over. Twee uur later roeiden de lichte mannen, onder luid gebrul van de heer Blankestijn en anderen, met technisch mooie halen naar een derde plek. De eerste zes klassementspunten van het seizoen zijn een feit.

Tien velden later startten mejuffrouw Van der Laan in het DN 1x veld. De stappen die zij in Sevilla had gezet wierpen hun vruchten af: alleen Njord en Laga gingen haar voor in de uitslagen en met een derde plek op zak mocht zij terug naar Groningen.

Tevens kwamen mejuffrouw Keijzer, mejuffrouw Huijzer en mejuffrouw Karsten uit in de skiff. Mejuffrouw Keijzer pakte in het LDN 1x veld de zesde plek. Mejuffrouw Huijzer roeide naar een vijfde plek in het DB 1x veld, een noemenswaardige prestatie nu de Winterwedstrijden haar eerste langebaan race is, en mejuffrouw Karsten roeide in datzelfde veld naar een elfde plek.

 

Het derde blok, de wind trok aan en het begon te regenen. Aan MGZ en stuurvrouwe Hogenhuis om deze weersomstandigheden te trotseren in het O 4+ veld. Een uiteindelijke tiende plek werd mee terug naar Groningen genomen. In ditzelfde blok startten ook EJLD’15. Drie kilometer lang joegen zij op Saurus en jawel, de dames uit Maastricht dienden te wijken. De laatste kilometer werd een boord aan boord race tussen onze lichte dames en de lichte boerinnen uit Wageningen, ternauwernood bleven zij Argo voor. Met een negende plek en dus zonder klassementspunten had EJLD’15 helaas genoegen te nemen. Direct daar achter, op de tiende plek, volgde de combinatieboot met mejuffrouw Van Loenen op slag.

 

Op zaterdagavond werd helaas besloten de zondag af te gelasten vanwege de verwachte barre weersomstandigheden.

 

Op naar de Heineken en de Head! Op nog meer klassementspunten! Op nog meer blikken!