Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Westelijke Regatta / NK Klein

 Door dhr. Bronsgeest

Het afgelopen weekend niet het woelige water van het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten. Nee, afgelopen vrijdag reisde heel roeiend Nederland af naar de midden in de polders gelegen Willem-Alexander Baan te Rotterdam om daar de Westelijke Regatta en/of het NK Klein (de SA velden) te verroeien. Vrijdagavond vanaf 18:00 uur barstte het roeigeweld los.

 

Oude rot de heer van Blitterswijk startte achteraan in de time-trial van het SA 1x veld, maar eindigde vooraan in de stand van datzelfde veld, namelijk op een negende plek.

Een klein uur later vlogen mejuffrouw Austie en mejuffrouw Stam de Willem-Alexander Baan over. In een strak verroeide time-trial trapten deze tweede- en ouderejaars verder en verder van de dames van Skadi af en legden zij de dames van Okeanos het vuur aan de schenen. Met een halve seconde op de nummer één en minder dan een halve seconde op de nummer drie beloofde een prachtig weekend in het verschiet te liggen.

Mejuffrouw van Loenen kwam als laatste van de dag uit in het M18 1x veld. In een stroeve time-trial kwam ze helaas twee tienden van een seconde tekort om de rest van het weekend nog te mogen starten.

 

Zaterdagochtend in alle vroegte trapten onze eerstejaars dames zich het snot voor de ogen in de eerste time-trial van die dag en pakten de tweede plek in het DEj 8+ veld. De tweede- en derdejaars dames roeiden in de tweede time-trial van die dag zich eveneens het snot voor de ogen maar pakten de eerste plek in het DDev 4- veld.

Van de zware dames naar de zware heren. Na een technisch strakke maar futloze time-trial viel ook nog eens de heer Bodewes uit door ziekte. In alle haast trommelde de coaches de heer Tewelde op als invaller, maar ook diens ervaring aan boord mocht niet baten: vlak na de 1000 meter legde een verraderlijke windstoot dan wel golf de acht volledig stil en lukten het de heren daarna ook niet meer om aansluiting bij het Ej 8+ veld te vinden. Meer dan een uiteindelijke dertiende plek zat er helaas niet in voor onze eerstejaars zware ballen. De tweedejaars zware ballen roeiden daarentegen in een goede time-trial naar een zevende plek in het Dev 4- veld.

Een eveneens goed verroeide time-trial van de eerstejaars lichte dames gaf blijk van een op de 133e Varsity opgewekte en nog niet gestilde honger naar klassementspunten. De dames bemachtigden namelijk een derde plek in het LDEj 4* veld. De tweedejaars lichte dames hadden ook al weken honger, maar slaagden er met een achtste plek in het LDDev 2x veld niet in om deze in de time-trial volledig weg te nemen.

Van de lichte dames naar de lichte heren. In de time-trial vergaten de eerstejaars lichte heren het blad te plaatsen en de haal af te maken wat resulteerde in een twaalfde plek. Gebrand op het herstel van de eer en goede naam vlogen ze in de herkansing later op de middag als snelste de startblokken uit en liepen langzaam maar zeker weg tot een genadeloze snoek roet in het eten gooide. Hoewel de lichten pikken zichzelf terug in het veld knokten, waren de benen te leeg om in de laatste 500 meter met de andere lichte ploegen mee te kunnen komen in de eindsprint. De twaalfde plek in het LEj 8+ veld bleef staan. Ook de tweede- en derdejaars lichte heren roeiden naar eigen zeggen ‘geen goede time-trial’. Toch eindigden deze kritische lichte pikken op een vierde plek in het LDev4- veld.

Na de time-trials van de klassementsvelden wakkerde de wind aan en namen de schuimkoppen op de golven toe (zo erg dat de wedstrijdleiding besloot de herkansingen van alle Juniorenvelden te schrappen). Deze harde windstoten en dit ruwe water vergden een andere omgang welke de heer Van Blitterswijk in de eerste 500 meter zocht en vond wat resulteerde in een derde plek en dus doorgang naar de halve finale later op de middag. De heer Schepers lukte het helaas niet om onder deze omstandigheden tot roeien te komen. Hij streed meer tegen de wind en tegen de golven dan tegen zijn tegenstanders uit het B 1x veld wat resulteerde in een uiteindelijke vierde plek in diens voorwedstrijd.

Ook mejuffrouw Huijzer streed in het DB 1x veld meer tegen de wind en tegen de golven dan tegen haar tegenstanders, omdat ze haar gehele tegenstand een straatlengte achter zich liet door stoïcijns door de golfkoppen en de windstoten heen te klieven. Helaas gelastte de wedstrijdleiding haar A-finale af vanwege diezelfde weersomstandigheden waarmee een eventueel blik haar helaas door de neus geboord werd.

Mejuffrouw Baeten was eveneens de dupe van de weersomstandigheden, aangezien zij reeds ellenlang bij de Beijing brug had liggen wachten op een in eerste instantie uitgestelde en op een uiteindelijke eveneens afgelaste A-finale van het LDB 1x veld.

De enige finales die de wedstrijdleiding die zaterdagmiddag niet afgelastten waren de halve finales van de NK velden. In deze halve finales had de heer Van Blitterswijk enkel de heren Keijser en Wiersma voor te laten gaan en roeiden mejuffrouw Austie en mejuffrouw Stam naar een derde plek nu in de laatste halen Nereus helaas haar boegballetje voor de hunne duwde. Kortom, A-finales voor de dames en heer!

 

Zaterdagavond 19:00 uur hakte de wedstrijdleiding een knoop door rondom de voor zondag verwachte weersomstandigheden en besloot (1) enkel de A- en B-finales van de NK velden door te laten gaan op zondagochtend, (2) deze in waaiervorm te laten starten, (3) alle overige nummers te laten vervallen en (4) voor de uitslagen van de Eerstejaars en Development klassementen terug te grijpen op de op zaterdagochtend verroeide time trials. Oftewel mejuffrouw Grevers, mejuffrouw Heimovaara, mejuffrouw Van der Laan en mejuffrouw Mulder, gefeliciteerd met de winst en de eerste tien klassementspunten!

 

De zondagochtend was de heer van Blitterswijk de gehele race lang in een nek-aan-nek race om de vijfde plek verwikkeld. In de eindsprint lukte het hem helaas net niet om ervoor te blijven wat resulteerde in een zesde plek in het SA 1x veld.

Na de heer van Blitterswijk was het aan mejuffrouw Austie en mejuffrouw Stam in de tweezonder om het weekend af te sluiten in de grootste nadeelbaan. Gedurende een zenuwslopende race klommen de dames van een vierde naar een derde naar een tweede plek toe om vervolgens moe en leeg gestreden toe te moeten geven aan een Okeanos en een Nereus dat zichzelf in de laatste haal net iets eerder over de finish wist te drukken. Een vierde plek. Een mooie onverwachte vierde plek gezien de tot twee weken daarvoor geblesseerde tweedejaars mejuffrouw Austie en een van oververmoeidheid teruggekeerde mejuffrouw Stam. Dames, werkelijk waar prachtig gedaan!

 

Samenvattend, het roeigeweld bleef ten dele achterwege nu de wind het overgrote deel van het weekend vrijelijk over de Willem-Alexander Baan tierde en de golven met schuimkoppen bedekte. Echter ten dele nu de klassementsploegen 32 punten mee terugnamen naar Groningen en mejuffrouw Austie en mejuffrouw Stam een prachtige prestatie neerzetten in het DSA 2- veld!