Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden
Zaterdag.pngZondag.pngkruithuis.png

Rottebokaal

Door mej. Joustra

Voor competitie-roeiend Nederland speelde het weekend van 30 april en 1 mei zich af op de Willem Alexander Baan. Een baan die bekend staat als een baan met ALTIJD wind. Hopend op een weekend zonder wind, vertrokken we vol goede moed met een grote afvaardiging naar Rotterdam. Bokaal X, de NOOC-bokaal, Sprintbokaal en de Kruithuisbokaal; er was altijd wel een Aegir ploeg op het water. Voor de NOOC-bokaal, Bokaal X en de Kruithuisbokaal is het 1000 meter met vaste start zowel in de voorwedstrijd als de finale. De Sprint bokaal start één 500 meter met doorstart.

Met wat winderige voorspelling, begon de Rottebokaal zaterdag voor Aegir met 15 ploegen aan de start. De dames van poule 6 mochten als eerste de baan over, Dames 5 en Dames 7. Dames 7 bleek in de juiste poule te zitten en kwam keurig mee met het veld. Dames 5 bleek een maatje te groot te zijn voor poule 6, na een nette A-finale met een keurige 3de plek zijn zij gepromoveerd naar NOOC Dames poule 4! Goed gedaan dames! Naast de dames mochten ook de Heren van poule 5, Heren 3, 4, 6, 7, 8, en 9 zich vroeg melden. Niet alle heren konden het aan om zo vroeg op te moeten staan, maar met hier en daar wat vertraging, wist toch iedereen zich op tijd te melden en de boten aan te riggeren. Met ploegen in de B-, C- en D-finale was het niet alleen een strijd tegen de rest van Nederland maar ook tegen elkaar. Met een aantal flinke verbeteringen in de finales lieten zij zien in de juiste poule te zitten.

Voor de Club8+en uit mochten de heren van Bokaal X laten zien wat zij konden. Met wederom ijzersterke concurrentie, was het vechten voor een plekje in de hogere finales.  Heren 1 plaatse zich voor de B-finale en Heren 2 voor de D-finale. Met de wind die kwam opzetten, werden de tijden van de finales er niet beter op bij Bokaal X. Helaas een wat mindere dag voor de heren, en in Bokaal X wordt dat meteen afgestraft.

Als laatste in het ochtendblok mocht de Heren Club 8+ van start. De startprocedure werd door de wind lastiger en lastiger en de kamprechters konden er ook niet echt iets mee. Met veel krabben en een verkorte, niet altijd even correcte, startprocedure werd er toch gestart. Helaas konden de heren ook niet zo veel met de wind en was dit een wedstrijd om snel te vergeten.

De Dames Club 8+ mocht tijdens de hardste windvlagen het water op. Na veel gedoe bij de start en weggestart worden tijdens het krabben konden de dames helaas de focus niet meer herpakken.  Een ietwat teleurstellende wedstrijd, volgende keer beter dames!  

Als laatste ploegen van de dag mocht de Sprintbokaal het water over. Éénmaal 500 meter met doorstart, het moest in een keer goed zijn. De wind was gelukkig gaan liggen. Dit resulteerde in een 8ste plek voor Dames 11, een 12de voor Dames 10 en een 14de plek voor Dames 9. Keurige middenmoot gevaren, en een aantal ploegen die boven hen zijn geëindigd doen niet mee met de Sprintbokaal maar met de NOOC bokaal of Bokaal X, dus dat is gunstig voor de punten.

Na een spetterend feest op het R.S.C. moest Dames 8 in poule 7 zich vroeg melden op de Willem Alexander Baan. 1000 meter bleek nog wat onwennig voor de dames maar er zit een enorme stijgende lijn in met een verbetering van de 1000 meter met maar liefst 14(!) seconden tijdens de finale. Dames, ga zo door!

Dames 6 mocht deze wedstrijd in NOOC Dames poule 4 starten, nadat zij vorige keer gepromoveerd zijn. Met gezonde spanning lagen zij aan de start, vol goede moed om te laten zien dat ze in NOOC Dames poule 4 thuis horen. Na een goede voorwedstrijd plaatsten de dames zich voor de A-finale waar zij zich knap staande hielden en vijfde werden! Dames, jullie horen zeker in deze poule thuis!

Dames 3 en Dames 4 mochten als laatste van het ochtendblok aan de start verdwijnen, beiden uitkomend in NOOC Dames poule 1 dus de lat lag hoog. Dames 3 roeide, naar eigen zeggen, teleurstellend de 7de tijd dus moest uitkomen in de B-finale. Daar lieten zij zien dicht tegen de A-finale aan te zitten en werden zij overtuigend eerste. Dames 4 liet zien zeker in NOOC Dames poule 1 thuis te horen, met een keurige C-finale een steady wedstrijd gevaren.

Met maar drie ploegen ’s middags aan de start was het een rustige middag voor Aegir. Heren 5, NOOC Heren poule 3, mocht het spits afbijten in het middagblok. Met een prima voorwedstrijd en een derde plek, plaatsten zij zich voor de B-finale.

Als laatste ploegen voor Aegir moesten de dames van Bokaal X de baan over. Bokaal X, ook bij de dames een zeer zware poule. De wind kreeg meer en meer vrij spel op de Willem Alexander Baan. Dit had helaas veel invloed op de voorwedstrijden wat de hele bokaal heeft omgegooid. Zowel Dames 1 als Dames 2 plaatsten zich voor de B-finale waarin zij 2de en 6de werden, respectievelijk.

Na een toch wat winderig weekend op de Willem Alexander Baan maakt Aegir zich op voor de PEiK en PEiL met hopelijk wel weer winst voor Aegir!