Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

123e Koninklijke Holland Beker

 Door dhr. Bronsgeest

Het afgelopen weekend was de Bosbaan gastheer van een wedstrijd waar gelouterde mannen en vrouwen, roeiende studenten en studentes, leergierige jongens en meisjes en alles daartussenin het tegen elkaar opnemen. Jawel, afgelopen zaterdag en zondag vond alweer de 123e editie van de Koninklijke Holland Beker plaats.

 

Zaterdagochtend iets na 9:40 uur startten mejuffrouw Austie en mejuffrouw Stam de loodzware voorwedstrijd van het W 2- veld. Vanaf een vierde plek bouwden ze langzaam maar gestaag door naar een derde plek om met een sterke eindsprint de Noorse tegenstandsters de tweede plek af te snoepen. De dames deden dit in een tijd van 7:30,94. Daarmee denderden zij zoals olifanten betaamt finaal over het tien jaar oude Aegir record heen. Gefeliciteerd dames!

In de andere voorwedstrijd van het W 2- veld kwamen mejuffrouw Heimovaara en mejuffrouw Billet als snelsten uit de startblokken om vervolgens de tweede plek achter het te sterke Proteus niet meer uit handen te geven.

Later op de dag startten mejuffrouw Van der Laan en mejuffrouw Mulder niet het W 2-, maar het BW 2- veld. In de directe A-finale bleken de Noren en knorren een maatje te groot te zijn, maar legden de dames Laga het vuur aan de schenen en zetten tegelijkertijd Argo op een aantal bootlengtes om uiteindelijk als vierde te finishen.

Ruim een halfuur later gingen de heren Sandor, Kamerbeek, van Blitterswijk en Beuling met een lege maag de baan over in het BLM 4- veld, omdat de heren diezelfde dag ook in het LMDev 4- veld startten. De lege maag en het sterke veld (een Engelse, een Japanse en een SB ploeg) plus niet hun beste roeien resulteerde in een vijfde plek.

In de A-finale van het W 2- veld roeiden mejuffrouw Heimovaara en mejuffrouw Billet eveneens naar een vijfde plek. Mejuffrouw Austie en mejuffrouw Stam bemachtigden daarentegen een derde plek na het in de eindsprint helaas af te moeten leggen tegen de eerder die dag nog verslagen Noorse tegenstandsters.

Een dik anderhalf uur later ruilden de vijf bovenstaande tweede- en ouderejaars dames de finesse van de tweezonder in voor het pompen in een acht. De eerstejaars dames mejuffrouw Batelaan, mejuffrouw Kolkman en mejuffrouw Schumacher en stuurvrouwe mejuffrouw Nobel sloten aan om de acht compleet te maken. Vooraan in het W 8+ veld streden drie Engelse ploegen welke stuk voor stuk een maatje te groot waren. De ploeg van Nico Rienks voelde echter de gehele race lang de hete adem van onze dames in hun nek en de ploeg vol Italiaanse pizzabezorgsters had van begin tot eind geen schijn van kans.

Als laatste van de zaterdag startten de lichte heren. Ze roeiden nu niet alleen met een bodem maar ook zoals we van ze gewend zijn, namelijk technisch goed en onderwater hard. Althans, een kleine 500 meter had de dieselmotor nodig om op gang te komen en leefden die andere lichte heren uit Delft en uit Utrecht nog in de waan dat het Koninklijke Holland Beker blik in het midden van het land zou blijven. Iets voor de 500 meter draaide de motor op volle toeren en vanaf toen was het inhalen en uitbouwen. Door uiteindelijk met een tweetal bootlengtes voor het LMDev4- veld uit te finishen stelden de heren Sandor, Kamerbeek, Van Blitterswijk en Beuling de overwinning en daarmee de koninklijke blikken veilig. Heren, van harte gefeliciteerd!

 

Zondagochtend om 8:42 uur startte de heer Twellaar weg in de eerste voorwedstrijd van het BM 1x veld om de gehele 2000 meter de derde plek te behouden. ’s Middags in de A-finale was de heer Adema van de overkant de te kloppen concurrentie, maar de rake klappen misten in de A-finale wat een uiteindelijke zesde plek voor onze zware bal betekende.

Onze andere zware bal, de heer van Blitterswijk, roeide vermomd in Laga wedstrijdtenue mee in de Laga/Aegir combinatie. Na wat voorzichtig aftasten in de eerste 500 meter schoof de acht twee plekken op in het veld om uiteindelijk achter Leander en Nereus derde te worden in de tweede voorwedstrijd van het M 8+ veld. In de A-finale pakten diens acht de Laga/Gijas combinatie om uiteindelijk vijfde te worden achter de Engelse en Amsterdamse achten.

Een klein kwartier later mochten de eerstejaars lichte dames proeven aan het ongestuurd racen nu ze in de dubbelvier startten. Het onoverkomelijke geslinger en de nodige bolletjes later, maar een lesje sturen en de ervaring ongestuurd racen rijker, finishten de dames als vierde.

De eerstejaars dames startten vanzelfsprekend in het door hun vertrouwde nummer en wel de acht. Nu mejuffrouw Van den Berg echter door griep geveld was, viel op het laatste moment een dame van Skadi in en dat roeide niet al te vertrouwd. Na een ruime 500 meter vijfde te hebben gelegen zakten ze helaas terug naar de uiteindelijke zesde plek.

Opnieuw startten de lichte heren, ditmaal de eerstejaars lichte heren als laatste van de dag. Hen was echter eenzelfde eindplek als de eerstejaars dames beschoren, namelijk de zesde plek.