Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Head of the River Amstel

 Door dhr. Bronsgeest

Afgelopen weekend kwam de prille wapenstilstand tot een einde en hervatte heel roeiend Nederland de strijd op de Amstel. Vanaf de K.A.R.Z.V. ‘De Hoop’ onder de Berlagebrug door, dan strak door de Omval, onder de Rozenoord door de racebaan op, langs de Punt en het Kalfje richting de Hoerenbocht, hier vlijmscherp doorheen en dan kneitertje hard richting Ouderkerk. Dat beschrijft de acht kilometer kreunen en steunen a.k.a. de Head of the River Amstel in een notendop.

 

En jawel hoor, na de wedstrijdleidingen van de 41e Van Oord Winterwedstrijden en de 44e Heineken Roeivierkamp liet ook deze wedstrijdleiding zien de etiquette te kennen. Op zaterdag mochten de lichte dames namelijk het eerste blok van de Head of the River Amstel aftrappen. Helaas mocht dat niet baten en eindigde EJLD op een elfde plek in het LDej 4* veld. Ook de EJLD combi van Aegir, Triton en de overkant wist geen vuist te maken.

In het veld daar direct achteraan, het HCl 8+ veld, startte de acht met oud wedstrijdroeiers niet alleen vooraan in het veld, maar eindigde deze acht met een 63 blikken aan boord ook ruim voor het veld. Heren, gefeliciteerd!

In ditzelfde veld liet de Van Nelle 8+ bestaande uit EJZ, EJL en een aantal oud wedstrijdroeiers zien het lange kreunen en steunen van de Head te prefereren boven het korte knallen op de Heineken. De heren bemachtigen een dertiende plek. Verder ondervonden zowel de HCl 8+  als de Zwaarst 8+ in de legendarische voorgestuurde houten acht hoe lang en taai acht kilometer is, een 25e respectievelijk een 27e plek waren het resultaat.

Een blok later, het tweede blok, was het aan de andere dames en wel aan EJD met invalster mejuffrouw Grevers. Al vanaf de start jaagden zij op de dames van Proteus-Eretes en jawel, in de Rozenoord dienden de dames uit Delft de binnenbocht vrij te maken. Onze dame gingen hen voorbij en de jacht op de boerinnen uit Wageningen, welke een vijf kilometer zou duren, was geopend. Een uiteindelijke tijd van 28:22 was genoeg voor een vierde plek en vijf klassementspunten mochten mee terug naar het Hoge Noorden.

 

Een kleine twintig uur later, oftewel de zondagochtend, spraken de lichte gentlemen in tegenstelling tot op de zaterdagochtend bijdehand: “Dames gaan voor nadat de heren geweest zijn.”. En zo startte EJL als een van de eerste die dag. Na een kleine vier kilometer te zijn blijven plakken aan Triton bleek de diesel op gang te zijn en draaide de benenmotor de resterende vier kilometer op vol vermogen. De heren wisten een vijfde plek en daarmee vier klassementspunten te bemachtigen.

Enkele Heren veteranen velden later vlogen de DCl 8+ en de EJD combi met onder andere uw praeses aan boord direct achter elkaar de start uit. De DCl 8+ had helaas al snel te wijken voor de acht met aan boord twee huidige en zes voormalige wedstrijddames. Die laatsten bleven vervolgens jagen maar helaas bleek de overkant een maatje te sterk, met een tweede plek op zak mochten zij de terugreis richting Groningen inzetten. De DCl 8+ eindigde op een negentiende plek.

In het vierde en tevens laatste blok kwamen de ouderejaars lichte pikken uit in het 3eDiv 8+ veld. Jawel, beste lezer, u leest het goed, het 3eDiv 8+ veld. De heren vonden twee weekenden achter elkaar inwegen iets te taai en hadden dan ook besloten het zware veld te starten op de Head. Met een tijd van 25:22 bemachtigden zij een vierde plek, zuur als men bedenkt dat de winnaar in het 2eDivL 8+ veld een tijd van 25:27 neerzette.

Als laatste dat blok en dus die zondag mocht EJZ de Amstel over. Deze heren vlogen de race iets te voorzichtig in en dat kostte secondes, belangrijke secondes. Een uiteindelijke tiende plek was het resultaat. Jammer!

 

Met de Van Oord Winterwedstrijden, de Heineken Roeivierkamp en de Head of the River Amstel achter de rug zit het langebaanseizoen erop. Op naar het kortebaanseizoen! Op naar de Varsity!