Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Gyas-Hunze Race 2016 

Door Mej. M.H. de Bie

Zaterdag

Tijdens de Terugkomweek, terwijl Bestuur Kamphof op het enigszins zonnige Lanzarote zat, werd er in het hoge Noorden gestreden voor de eerste competitieblikken van het jaar. Zaterdag vond de het eerste deel van de tweekamp plaats, een time-trial over 2700m in de Groningse grachten. Als eerste ploeg van de dag kwam de Zwaarst 4+ aan bod. Ondanks een zware avond daarvoor, kwamen ze heelhuids, en dhr. Meinders een stukje lichter, de finish over met een tijd van 12:58,0. Met deelname aan de Gyas-Hunze zijn de heren ook begonnen met de strijd om de Vlietbokaal (4+ bokaal), succes de komende tijd heren! Vervolgens mochten dames Aegir 2 en Aegir 7 starten, in een nette tijd van boven de 13 minuten kwamen zij de finish over. Als laatste bootje in Heat 1 mocht de enige heren Aegir C2+ het water over, helaas ging dit minder goed. Of het aan de stuurkunsten van dhr. Schalij lag of aan de roeiers zelf is maar de vraag. Gelukkig was dit hun enige startdag!

 

In Heat 2 mochten nog twee DOnervC4+ ploegen starten. Aegir 6 zat helaas halverwege met een losgeschoten bankje, waardoor zij eindigde met een tijd van meer dan 15 minuten. Aegir 5 deed het netjes en roeide 13:47,3. Beste lezers, bij de uitslagen op Time Team staat dit verkeerd genoteerd, uw C3 e.t. was nog te brak om op zaterdag vroeg de goede rugnummers uit te delen.

 

Om een uur of twaalf mocht de, voornamelijk zware, Aegir heren clubacht starten, bestaand uit oud wedstrijdroeiers. Overtuigend, in 9:01,5 lieten zij alle concurrentie ver achter zich. Het eerste competitieblik van het jaar 2016 is een feit! Vervolgens startte de laatste DOnervC4+ ploegen, hier kwamen twee Top C4+en aan de beurt. Dames 1 vloog over de start en finish, en pakte de snelste dagtijd in hun veld. Desalniettemin kon er niet te vroeg gejuicht worden, ze moesten namelijk zondag óók nog boord-aan-boord strijden op de 400m. Dames 2 had het helaas iets moeilijker door een knorren C4+ die niet wilde wijken tijdens de eerste helft van de race. Gelukkig hebben ze in de tweede helft bewezen dat ze niet voor niets een van onze Top C4+en zijn en finishte hun race in een tijd van 12:21,9. Als laatste startte ook nog dames Aegir 4, die roeide de 2700m in een tijd van 15:01,0.

 

In de eerste Heat van het middagblok startte alleen de TopC4+ van dhr. Frehe, met dhr. Dijkhof als stuur. Met een tijd van 11:17,4 pakte zij de 9e tijd op de 2700m, een mooie start!

 

Tijdens de 5e  en 6e Heat kwamen de andere HOnervC4+ ploegen aan bod. Aegir 1 deed het het beste, vervolgens Aegir 5, oftewel de Soccie ploeg. Helaas kregen Aegir 2 en Aegir 3 het niet voor elkaar om hen te evenaren, zij moesten het doen met tijden boven de 13 minuten. Tot slot kwam de dames 4+ aan de beurt, met een tijd van 11:49,8 werden zij 7e van de 20 ploegen, een mooi begin van het seizoen!

 

Rond 19:30 startte de prijsuitreiking op K.G.R. de Hunze. Met mej. Thomas en dhr. Van Ravensburger kon ik de HCl8+ toezingen voor de eerste competitieblik van het seizoen!

 

Zondag

Terwijl het zaterdag droog bleef, viel er zondag de hele dag natte sneeuw uit de hemel, en dat nog wel op Valentijnsdag. Gelukkig konden veel ploegen op K.G.R. de Hunze wisselen, waardoor ze een uur minder lang op het water hoefden te liggen. Hopelijk hebben de startende heren inmiddels geïnvesteerd in een paar thermos, die hadden ze zondag namelijk niet bij zich… Ditmaal startte het HOnervC4+ veld in het ochtendblok en konden de dames langer uitrusten na het Gyas-Hunze tentfeest. Aegir 3 mocht als eerste C4+ de kou in om boord-aan-boord 400m af te leggen tussen de H.N. Werkmanbrug en de Hunze. Helaas ging dit niet zoals gepland en finishten ze met een tijd die net boven de 2 minuten ligt. Gelukkig hebben de mannen nu nog anderhalve maand om zich op de HNOT voor te bereiden.

 

In Heat 8 zouden er oorspronkelijk 3 ploegen starten, maar wegens overdracht activiteiten, kon de Soccie ploeg niet op zondag starten. Het 4’tje van de Dames Clubacht mocht als een van de eerste de 400m afleggen, dit deden zij in 1:34,6, een nette 6e tijd! Aegir 1 roeide een tijd van 1:31,9, maar 1,9 seconden langzamer dan Heren 4!

 

Tijdens de laatste heat van het ochtendblok startte de laatste HOnervC4+ boten, Aegir 2 en Aegir 4. De TopC4+ deed het ontzettend netjes en zette een tijd neer van 1:30,0, een gedeelde 7e plek op de sprint. Aegir 2 presteerde iets minder, maar roeide de 400m in een tijd van onder de 2 minuten!

 

Vervolgens begon het DOnervC4+ veld weer. Wegens een longontsteking kon Aegir 6 helaas niet starten. Jammer dames! Aegir 2 en Aegir 4 kwamen dit blok in actie. Aegir 2 deed het heel netjes en eindigde als 7e van de 57 ploegen op de 400m. Aegir 4 deed ook een goede poging maar kon jammer genoeg niet de tijd van Dames 2 evenaren.

 

In de een na laatste heat verscheen als eerste de Zwaarst 4+ aan de start. Met ditmaal wel een goede avondrust voor alle roeiers, waren de heren zeer enthousiast. Desondanks was de sprint toch net te uitdagend voor de heren en eindigde zij als 22e. Daarna startte Dames 1 en werden zij overtuigend eerste in hun heat met een tijd van 1:31,9. De heat eindigde met Aegir 5, die ditmaal wel een correct startnummer hadden gekregen van mej. De Bie. Zij zette een zeer respectabele tijd neer van 1:41,9, de 22ste tijd.

 

Aan het eind van de middag begon het laatste blok van de Gyas-Hunze, met nog 2 Aegir ploegen te gaan. Aegir 7 zette een aardige tijd neer van 1:48,8, en konden met een tevreden gevoel de tweekamp afsluiten. Dames 2 hoefde vandaag gelukkig niet een halve minuut achter een boot te roeien en roeide een tijd van 1:31,1, de snelste dag tijd! Helaas was het verschil van zaterdag te groot voor Dames 2 om  te overbruggen en bleek Dames 1 na de eindstand alsnog geblikt te hebben! Gefeliciteerd met jullie eerste blik dames en op een mooi seizoen!