Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Vaarregels

Naast dat alle vaarweggebruikers zich dienen te houden aan de regels vermeld in het BPR (Binnenvaart Politie Regelement) gelden op de provinciale vaarwegen de volgende regels:

 1. Vanaf zonsopkomst tot een half uur voor zonsondergang mag er worden geroeid op het kanaal. Dit betekent dat de laatste roeier dan bij de roeiverenging afgemeerd moet zijn.
 2. De boten dienen te varen aan de rechteroever van het kanaal.
 3. Het is verboden om bijzondere transporten in te halen, inspectie scheepvaart geeft vroegtijdig aan wanneer deze transporten plaats vinden. Deze worden op de website en in de Facebook groep tijdig aangekondigd. 
 4. Tussen de Duinkerkenbrug en brug Waterhuizen bevindt zich een fietspad waar de coach de roeiers voorziet van informatie, dit is enkel toegestaan wanneer er geen scheepvaart aanwezig is. Indien er scheepvaart is dienen de roeiers hun eigen oever te houden (zie 3.).
 5. Tijdens bediening van bruggen om scheepvaart door te laten is het verboden om de brug door te roeien, ook onder het vaste gedeelte.
 6. Bij een zicht van minder dan 500 meter is het verboden om te roeien op de provinciale vaarwegen. N.b. Bij slecht zicht zijn er vaarregels zoals vermeld in het Binnenvaart Politie Reglement waar elke vaarweggebruiker zicht aan moet houden.
 7. Het is verboden om naast elkaar te roeien wanneer overige scheepvaart nadert en de roeiers voorbij vaart.
 8. Het is verboden om vlak voor een tegemoet komend binnenvaartschip of overige vaarweggebruiker te draaien of om te keren.
 9. Het is verboden om wedstrijden te organiseren en/ of in trainingsverband opzetten van wedstrijden zonder toestemming van de inspectie scheepvaart.
Ik zie niks!.jpg

Vaarverboden

Vaarverbod wordt afgekondigd bij:

 • De situatie dat de Euvelgunnerbrug door mist niet te zien is. 
 • Het windkracht 5 of harder waait (schuimkoppen). Hierbij moet worden opgemerkt dat het bij Aegir nog goed water kan zijn, maar op het coachpad niet en andersom.
 • Schuimkoppen op het water (coaches zouden ook zelfmoeten bedenken dat een training dan geen enkele toegevoegde waarde meerheeft).
 • (Dreigend) onweer.
 • Drijfijs (kijk of er ijs ligt tussen de boten in hethaventje als je naar de G.S.R. fietst. Als hier ijs drijft, drijft het ook elders. Dit is als een scheermesjes voor de huid van een boot.
 • Het 0 graden of kouder is (alleen voor houten vloot).
 • Er overmatig wrakhout drijft. 
 • Sleep van een groot schip vanaf één van de scheepswerven.
 • Als de watertemperatuur onder de 5 graden is mag er niet in een skiff gevaren worden door onervaren skiffeurs.

Ervaren skiffeurs moeten altijd zorgen dat ze met dergelijke omstandigheden een coach hebben.

Iedereen moet beseffen dat ze verzekeringstechnisch niet verzekerd zijn als bovenstaande situaties zich voordoen! Ook als het bestuur geen vaarverbod heeft afgekondigd en/of afwezig is!

Weerwaarschuwingen

Er kan niet met elk weer gevaren worden, dit is voor de veiligheid van de roeier maar ook van het behoud van het materiaal. Als er een vaarverbod geldt, dan zal dit duidelijk worden aangegeven. Er zijn situaties dat er geroeid kan worden, maar dat het afgeraden wordt. Dit soort situaties zijn:

 • Extreme hitte (>27 graden). Mocht u toch gaan roeien, denk dan aan het meenemen van voldoende water en aan het dragen van een pet. Ga niet langer dan anderhalf uur roeien en gebruik voldoende zonnebrand.
 • Zware regen. In principe zijn roeiers geen mietjes en kunnen ze alles hebben. De boot kan echter wel steeds voller raken. Merkt u dat de boot erg diep in het water ligt, keer dan terug naar Aegir.
 • Lage watertemperatuur (<5 graden). Het wordt afgeraden in een onstabiele (skiff, 2-, enz) boot te varen als er een lage watertemperatuur is. 

Vaargebied

Het Winschoterdiep is ons vaargebied. Deze is niet zonder gevaren. Met nummers zijn de grootste gevaren aangestipt.

 1. De Finse Haven. Dit is een inham waar schepen uit kunnen komen. Hier kan ook een stevige wind uitkomen en kan hiermee voor hoge golven zorgen. 
 2. De Euvelgunnerbruggen. Drie bruggen vlak achter elkaar. De eerste brug(vanaf Aegir gezien) is het laagst en buk dan goed!
 3. Aanlegplaats. Hier is een aanlegplaats voor zandschepen. Het wordt aangegeven door grote rood-witte palen. Pas op voor wegvarende schepen.
 4. Europabrug. Hoge brug, pas op voor grote schepen die van de andere kant komen.
 5. Nog een haventje voor vrachtschepen. Pas op voor wegvarende schepen.
 6. Samenkomen van Winschoterdiep. Hier kunnen schepen uitkomen. Deze plek is vooral gevaarlijk met een beetje wind. Dan ontstaan hier snel hoge golven.
 7. Duinkerkerbrug. Lage brug dus goed bukken.
 8. Waterkering. Als het veel heeft geregend komt er hier een sterke stroming uit de kant die je midden op het kanaal kan duwen.
 9. Werfhaven. Hier zit een klein haventje van de werf. Hier kan een boot uitkomen en soms draaien schepen hier.
Vaargebied.png