Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Competitieroeien

Het competitieroeien is de vorm van roeien die op Aegir het meest wordt bedreven. Het biedt leden de mogelijkheid om zowel op het water op eigen niveau te presteren, alsmede de borrels op donderdag uit te spelen. Het competitieroeien beslaat een heel arsenaal aan mogelijkheden. Het kan zo intensief worden gemaakt als gewenst. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden qua roeien en de mooie evenementen die het competitieroeien maakt tot wat het is.

EERSTE JAAR

Wanneer u aankomt op Aegir wordt u op basis van trainingsvoorkeur en fysieke gesteldheid in een ploeg ingedeeld. Met deze ploeg en de coaches die u toegewezen krijgt zal u de eerste periode doorbrengen, en hiermee het roeien en de vereniging leren kennen. Wanneer deze introductieperiode, de BLIK (Beginnende Leden Introductie Komitee), is afgelopen kunt u de keuze maken mee te doen aan de selecties voor de eerstejaars wedstrijdachten, voor meer informatie hierover zie het kopje wedstrijdroeien, of de actieve competitieploegen. Beide secties zullen dezelfde selectieprocedure doorlopen. U zult hier begeleid worden door ervaren en gedreven coaches die veel van het roeien weten. Hierdoor zult u in een relatief korte tijd veel over het roeien leren. In deze periode zult u ook uw eerste nationale wedstrijd meemaken. In oktober start u tegen andere eerstejaars die vanuit heel Nederland naar de Bosbaan in Amsterdam afreizen.

Wanneer deze periode ten einde is zal een deel plaatsnemen in de zogenoemde Top C4+’en, die tijdens het competitieseizoen hard gaan trainen om zoveel mogelijk overwinningen mee te nemen naar Groningen. Het resterende deel zal zelf een ploeg mogen vormen, hierin wordt u vrijgelaten, maar wanneer het nodig is zult u hier uiteraard bij geholpen worden. Dit zal door de C3, de Commissaris die vanuit het bestuur verantwoordelijk is voor het competitieroeien, en de Competitie Commissie, die de C3 hierbij ondersteunt, gedaan worden. Ook wanneer u andere problemen hebt kunt u altijd bij hen terecht.

De periode van ploegvormen zal medio december afgelopen zijn.  Evenementen als het Aegir Kerstdiner zullen in deze periode aan bod komen. 

Na de kerst

Na het Kerstreces staat de voorbereiding op het wedstrijdseizoen op de planning. U zult hopelijk wat vaker gaan trainen naarmate het weer beter wordt en de zon langer blijft schijnen. In het voorseizoen krijgt u de kans om een aantal wedstrijden te starten. Deze maken geen deel uit van de eerstejaarscompetitie maar zijn berucht door de fantastische feesten waarmee de wedstrijden afgesloten worden. De Blasphemy op het Merwedekanaal te Utrecht is hier het beste voorbeeld van.

Een van de twee soorten eerstejaarscompetitie, NOOC geheten, zal eind maart van start gaan. Deze competitie bestaat uit vijf wedstrijden die allemaal met uw ploeg gestart zullen worden. Binnen de competitie is er een grote variëteit aan wedstrijden, wat de competitie spannend en uitdagend houdt. U zult bijvoorbeeld korte sprints afleggen op de Watersportbaan te Tilburg, een kilometerrace varen op de Bosbaan en een lange afstandsrace op de Schie in Delft. Uiteindelijk mogen de twintig beste ploegen van Nederland tijdens de slotwedstrijden strijden om de titel Nederlands Studenten Kampioen C4+ roeien.

Daarnaast is er sinds kort ook de mogelijkheid om aan de Okeanos Sprint Bokaal mee te doen. Een eerstejaarsbokaal die uit 5 wedstrijden bestaat, waarvan drie verplicht. Deze wedstrijden, zoals de titel van de bokaal doet suggereren bestaat uit sprintjes. Dit is dus ideaal voor de lakse zware ballen die niet gaag trainen, of de kleine meisjes die nog niet heel sterk zijn.

Naast de wedstijden zult u in uw eerste jaar ook de kans krijgen om deel te nemen aan een van de vele activiteiten en evenementen. Zo gaat Aegir elk jaar met een mooie delegatie naar de Vogalonga. De Vogalonga is een 32 kilometer lange roeitocht door de lagunes en kanalen van Venetië. Eenieder die ooit deze tocht heeft afgelegd zal beamen dat dit een van de mooiere dingen is die hij of zij in zijn of haar Aegircarrière heeft beleefd. Ook krijgt u in uw eerste jaar, nadat u bedreven bent in het roeien in een C4+, de kans om het in kleiner materiaal te proberen. U kan u bijvoorbeeld aanmelden voor de skiffcursus, hier zult u onder begeleiding van ervaren skiffeurs de eenmansboot onder controle proberen te krijgen.

bus naar venetie.JPGBus naar Venetië

In de zomer wordt er op Aegir nog steeds geroeid, u kunt uw skiffkunsten verbeteren, of met uw ploeg een keer een ander boottype proberen. Ook wordt er optimaal gebruik gemaakt van het terrein, er kan worden gebarbecued en er kunnen biertjes gedronken worden tot in de vroege uurtjes. 

tweede-/ ouderejaars

Ook in uw tweede jaar zijn er tal van mogelijkheden om Aegir’s ster op het water hoog te houden. In de zomer heeft u waarschijnlijk vele malen in de skiff gezeten en heeft u ervaring opgedaan in andere boottypes. Hierna kunt u beslissen wat u het komende jaar wil doen. Aan het begin van het jaar, voordat de BLIK begint, zal er een tweede-/ ouderejaars ploegvormavond gehouden worden. Wanneer uw trainingswens niet overeenkomt met de rest van uw eerstejaarsploeg kunt u hier een ploeg vormen waarmee u bijvoorbeeld de Najaarsbokaal kunt starten. Ook zal er worden getracht een dames- en heren clubacht op het water te leggen. Deze clubacht zal vanaf het begin van het jaar actief trainen om in het zomerseizoen hoge ogen te gooien op de wedstrijden.

Aegir probeert zoveel mogelijk ploegen de Najaarsbokaal te laten starten. Dit zijn vier wedstrijden, waarvan er minimaal drie gestart dienen te worden. Net als de C4+ competitie zijn deze wedstrijden verspreid over Nederland. U zult bijvoorbeeld wederom de Bosbaan aandoen, en op het prachtige, met bomen overgroeide water bij Thêta een achtervolgingsrace varen. Ook de beruchte wedstijden met keerboeien maken deel uit van de Najaarsbokaal. Ook kunt u er met uw ploeg voor kiezen om de November Vieren te starten, dit is een wedstrijd over vier kilometer, in een viertje, op de Amstel. Op deze raceroeiwedstrijd wordt speciaal voor competitieroeiers een clubveld uitgeschreven, het is een mooie manier om met uw ploeg het najaarsseizoen af te sluiten.

Hopelijk komt u door het starten van de wedstrijden in het najaar en de trainingen die u in deze periode draait helemaal fit de winter uitkomen. Dit is belangrijk, want de eerste wedstrijden komen er al aan. Voor de 4+’en begint het seizoen al in februari met de Gyas-Hunze race, de rest van de bokalen starten eind maart. In het zomerseizoen kunt u in een grote verscheidenheid aan boten wedstrijden starten. U kunt bijvoorbeeld gaan skiffen, dubbeltweeën, met uw ploeg in een viertje starten, of u maakt deel uit van de clubacht. Er zijn tal van mogelijkheden.  Over data, boten en ploegen waarmee u deze wedstrijden kan starten kunt u altijd contact opnemen met uw C3, deze zal u helpen een coach te vinden en te zorgen dat de randvoorwaarden optimaal zijn, zodat u zich kunt concentreren op uw trainingen en vele overwinningen kunt binnenslepen.