Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Login leden

Afstellen

Afstellen is erg belangrijk ook bij het competitie roeien, tegen afstellingen valt niet te coachen.

Achter het werk zetten:

Als de roeier volledig opgereden in de intik zit, moeten de heupen ongeveer naast de dolpen komen. Dit kan je aanpassen door het voetenbord naar voor of achter te zetten.

Klikringen:

Laat de boegen balans houden en zet de slagen in de uittik. Vervolgens laat je de roeiers hun paal uittikken op de benen. Er moet dan ongeveer één blad tussen het blad en het water zitten. Laat vervolgens de slagen balans houden en doe hetzelfde met de boegen. Let hierbij wel op de de boot goed recht ligt. Door een klikring op de dol omhoog of omlaag te doen kun je het blad van hoogte veranderen. Als je niet weet of de dol omhoog of omlaag moet beeld jezelf dan in dat de dol extreem ver omhoog of omlaag gaat, wat gebeurt er dan met het blad. Als de dol heel ver omhoog wordt gezet gaat het blad heel ver naar beneden. Zo weet je dus dat als het blad naar beneden moet dat de dol omhoog moet, en dus een klikring naar beneden.

Hoeken

De hoeken van de dol wordt door de vlootcie nagemeten, je kan merken dat de hoek van de dol niet goed is is als het blad bij de uittik het blad onder water wordt gezogen. Als het blad bij de uittik blijft plakken. Of als de roeier erg veel moeite heeft met druk vasthouden tot achterin. Mocht je dit merken bij een van de roeiers, dan kun je dit doorgeven aan de vlootcie en kunnen zij de hoek even opnieuw nameten. Deze fouten hoeven niet altijd met de hoeken te maken te hebben, maar kan ook te maken hebben met een slechte techniek.